Hoppa till huvudinnehåll

Bolagisering och hälsofrågor skapade brytning bland Helsingfors Gröna

Otso Kivekäs cyklade till radiohuset i Böle
Otso Kiveksä (Gröna) Otso Kivekäs cyklade till radiohuset i Böle Bild: Yle/ Cecilia Heikel otso kivekäs

Beklagligt, säger De grönas Otso Kivekäs om att två ledamöter lämnade De grönas fullmäktigegrupp. Samlingspartiet stärker sin ställning som det största partiet i Helsingforsfullmäktige.

Zahra Abdulla vid De grönas valstuga  vid Tre smeder i Helsingfors 2011.
Zahra Abdulla Zahra Abdulla vid De grönas valstuga vid Tre smeder i Helsingfors 2011. Bild: Creative Commons / Petri Krohn zahra abdulla

De gröna i Helsingfors tappade två fullmäktigeplatser eftersom Zahra Abdulla och Sirkku Ingervo har bildat en ny grupp med namnet De rödgröna.

- Det är mycket beklagligt att de valde den här lösningen. Vi hoppas på att också i framtiden kunna samarbeta på ett konstruktivt sätt med dem, eftersom vi har ungefär samma åsikt i många ärenden, säger Otso Kivekäs som är vice ordförande för De grönas fullmäktigegrupp

Enligt Abdulla lyssnar De gröna inte tillräckligt på gruppens sjukskötare, barnmorskor och lärare. Otso Kivekäs avvisar påståendena om att de inte skulle lyssna på lärare och sjukskötare i frågor som berör dem. Han ser inte att partiet skulle ha rört sig högerut.

- Jag upplever det inte så. De gröna har starkt försvarat grundservice och fört en politik som det är svårt att se som högerinriktad, säger Otso Kivekäs.

Vänsterförbundet hoppas på en rödgrön framtid

Veronika Honkasalo (VF) Bild: YLE/ Christoffer Gröhn honkasalo

Bland de andra partierna är synen annorlunda. Vänsterförbundets Veronika Honkasalo hoppas på ett djupare rödgrönt samarbete i framtiden. Hon tar upp de frågor där De gröna röstade annorlunda än vänstern i höstas.

- Störst var Palmiafrågan, där kunde vi se att både Zahra Abdulla och Sirkku Ingervo röstade med vänstern. Och om vi tittar på det här fallet med Lasse Männistö och Laura Räty, så också där tycker jag att det blev en tudelning mellan grupperna. Särskilt i hälsofrågor och socialpolitiska frågor kan man se en tendens att De gröna är mera mot högersidan, säger Veronika Honkasalo.

De grönas Otso Kivekäs tycker att det var nödvändigt att göra om Palmias organisation.

- Samlingspartiet skulle ha bolagiserat hela Palmia och SDP ingen del. De gröna anser att det lönade sig för staden att gå igenom vad Palmia gör, och se vad staden kan göra själv, och vad det lönar sig att konkurrensutsätta. Baserat på det bolagiserad en del av Palmia. De gröna har försvarat grundservice och välfärdssamhället, men samtidigt sett ett behov att förnya de sätt på vilket tjänsterna produceras, säger Otso Kivekäs.

Samlingspartiet stärker sin ställning som det största partiet

Fullmäktigeledamot Björn Månsson på Salutorget
Björn Månsson (SFP) Fullmäktigeledamot Björn Månsson på Salutorget Bild: Yle/Linnea de la Chapelle björn månsson

Samlingspartiet har den största gruppen i Helsingforsfullmäktige, och De gröna behåller sin andra plats också efter att Zahra Abdulla och Sirkku Ingervo lämnat dem.

- Det finns två färre av oss, men De gröna är fortfaranden den andra största gruppen i fullmäktige. Det är samma fullmäktigeledamöter som sitter i salen. Röstresultatet är ungefär som förr, De gröna har inte någon gruppdisciplin. De har tidigare också röstat enligt sin egen bedömning. Det har en inverkan men situationen förändrar inte så enormt mycket, säger Otso Kivekäs.

Fullmäktigeledamot Björn Månsson från SFP tror inte på dramatiska förändringar i fullmäktige.

De gröna som grupp går ner till att vara bara två mandat större än Socialdemokraterna. Så stor roll spelar det inte. Det kanske lite stärker Samlingspartiets ställning, deras relativa styrka som det största partiet blir accentuerad av att det blir lite större skillnad till följande grupp, säger Björn Månsson (SFP).

Läs också:
Ny rödgrön grupp i Helsingforsfullmäktige
Nu är det klart: Palmiafrågan är avgjord

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen