Hoppa till huvudinnehåll

Domen mot människohandlare väcker kritik

Finlands lag
Finlands lag finlands lag

Domarna mot mannen som tillsammans med sin dotter höll en kvinna fången i fyra år har väckt diskussion bland rättslärda.

Mannen dömdes till 3 år och 10 månaders fängelse och hans dotter till 2 år och 8 månaders fängelse för människohandel av Birkalands tingsrätt.

Enligt sakkunniga har tingsrätten tagit för stor hänsyn till mannens argument om att kulturella orsaker låg bakom brottet. Mannen har bland annat hävdat att kvinnans fångenskap ska ses som ett så kallat "zigenarbröllop" där bruden rövas bort.

Enligt romernas egna organisationer har brotten inget att göra med romernas kultur.

Organisationen Romano Missios verksamhetsledare Tuula Åkerlund säger till Helsingin Sanomat att det inte längre finns några traditioner av att röva bort bruden bland romerna. Nuförtiden är parterna överens.

Fängelsedomarna har också kritiserats för att de är kortare än den tid som den utsatta kvinnan hölls fången.

Åklagaren som hade krävt ett sexårigt fängelsestraff för mannen och 3-4 år för kvinnan ska under torsdagen meddela om fallet förs vidare till hovrätten. Den dömde mannen och kvinnan har redan uttryckt sitt missnöje med domen.

Läs också: "Finländsk kriminalpolitik värdesätter inte individen"

Läs också