Hoppa till huvudinnehåll

Främmande östliga rockfåglar

Främmande östliga rockfåglar - Remu Aaltonen
Remu Aaltonen Främmande östliga rockfåglar - Remu Aaltonen Bild: Filmus Oy främmande östliga rockfåglar

Musiknationen Sverige har varit branschledande i mer än 40 år och ABBAs gyllene fotspår ut i världen har vandrats av band som Roxette och Europe. I Finland valde man däremot att fokusera mer på den inhemska scenen vilket sedermera väckt frågan; måste man vara en främmande östlig "rockfågel" för att nå framgång i väst?

I dokumentären Främmande östliga rockfåglar berättar Remu Aaltonen och Sam Yaffa om sina minnen och äventyr med Hurriganes och Hanoi Rocks i Sverige tillsammans med Ema Hurskainen från humppabandet Eläkeläiset.

M.A. Numminen har haft en kultstatus i Sverige i årtionden. I programmet tar vi reda på vad hans framgångsrecept är och vad som krävs för att en finländsk artist skall bli framgångsrik i Sverige.

Ett band som däremot har valt att lansera sig på ett lite mer "svenskt sätt" är Sunrise Avenue. Faktum är att bandets mainstreampop har blivit så pass populär i Sverige att till och med bandets sångare och låtskrivare Samu Haber är förvånad.

I programmet träffar vi också den legendariska konsertarrangören Thomas Johansson, grundaren av Live Nation. Han var en av dem som sträckte ut en hjälpande hand och gav de finska artisterna en chans på den svenska musikscenen.

Programmet ger också ett intressant musikaliskt tvärsnitt av de båda ländernas kulturella skillnader från 70-talet till nutid.

Dok: Främmande östliga rockfåglar
Yle Fem fredag 27.3.2015 kl. 20.00 (repris lördag 28.3)
30 dagar på Arenan

Manus och regi: Ville Lipiäinen
Produktion: Filmus Ky, 2014

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem