Hoppa till huvudinnehåll

Miljöengagemang på paradisön

Get Funzied
Get Funzied Bild: Ja!mediaproduction sonja dobo

I dokumentären Get Funzied får vi följa biologen Sonja Dobo på en av hennes många resor till ön Funzi Island på kenyanska sydkusten.

För Sonja är det inte i främsta hand avkopplingen och de vita paradisstränderna som lockar, utan öns höga miljövärde och relationen till vännerna på Funzi.

Sonja, lokalbefolkningen och öns hotellägare målar i filmen upp bilden av en unik och värdefull plats på jorden. Men även bilden av ett samhälle med stora slitningar och varierande framtidsutsikter tar form.

Under sitt besök på ön ordnar Sonja tillsammans med öborna en årligt återkommande simtävling, Funzi swimming competition. Feststämningen skuggas ändå av de senaste årens märkbara förändringar i miljön på Funzi, något som lokalbefolkningen härleder till skövlingen av naturskogen på ön.

Hotellägaren Alessandro Torriani understöder inte tankarna om att den nyplanterade eukalyptusskogen skulle inverka negativt på samhället och miljön, utan menar tvärtom att den gör gott både för den kenyanska miljön och ekonomin.

Dok: Get Funzied
Yle Fem måndag 6.4.2015 kl. 16.25
1 år på Arenan

Regi: Karin Berglund
Produktion : ja!mediaproduction / Anna Blom

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem