Hoppa till huvudinnehåll

Nyman: Kiira Korpis sämsta tävling någonsin

Kiira Korpi i kortprogrammet i VM i Shanghai 2015
Kiira Korpi misslyckades totalt i VM Kiira Korpi i kortprogrammet i VM i Shanghai 2015 Bild: EPA / TATYANA ZENKOVICH vm i konståkning

Då det kom till kritan visade sig alla spekulationer om huruvida Korpis hopprepertoar skulle räcka till en topp-10-placering vara onödiga. I kortprogrammet misslyckades hon i alla hopp.

En mardröm. Och en flopp. Kiira Korpis kortprogram i VM i Shanghai tidigt i morse kan inte beskrivas med några andra ord.

Redan i upphoppet till trippelflipen, som är det första hoppet i hennes hoppkombination, såg man att det skulle gå på tok. Hoppet var forcerat och luftfärden okontrollerad. Hon gick omkull i det första hoppet och förlorade samtidigt det planerade värdet för kombinationens andra hopp.

Dessvärre visste både Kiira och alla som är något insatta i grenen redan i det skedet att spelet sannolikt redan då var förlorat beträffande topp-10-placeringen.

Men det som hände sen är helt obegripligt. Det blev inget alls av hennes trippelögel, noll poäng. Det blev inget alls av hennes dubbelaxel, noll poäng.

Kiira Korpis poäng i kortprogrammet i VM 2015
Kiira Korpis poäng i kortprogrammet i VM 2015. Kiira Korpis poäng i kortprogrammet i VM 2015 Bild: Yle/Marianne Nyman konståkningspoäng

Hur väl Korpi än hade utfört sina piruetter och sin stegsekvens, hur väl hon än hade presenterat sin skridskoteknik, sina övergångar, sin koreografi och sin tolkning så hade det inte räckt. I kortprogrammet som innehåller endast tre hoppelement har varje hopp en enorm betydelse.

Då Kiira Korpi ska försöka förklara dagens fiasko medger hon att hon tappade fokus då det första hoppet misslyckades. Hon går vidare med att berätta att hon känt sig trött efter kampen mot skadorna och den långa rehabiliteringsperioden. Och att de tre tävlingar hon deltagit i i vinter har varit mycket omtumlande. Då kroppen känts ok på sistone ville hon ändå ställa upp i VM.

Det som Korpi inte går in på är själva hoppen och säkerheten i dem. I vinter har hon ansett sig klara sig bra utan tekniktränare. De hopp hon har i sina tävlingsprogram i år behärskar hon väl, men enligt uppgift har upprepningarna på träning varit få. Med omsorg om den opererade akillessenan är det förståeligt, men kanske hade hon behövt några eller många fler upprepningar för att åka optimalt idag. Vem vet.

Kiira Korpis tekniska poäng i kortprogrammet blev 16.26 vilket är tävlingens sämsta. Totalt kom hon upp till 41.11, vilket är cirka 20 poäng mindre än hon fick i EM i januari då hon var fyra i kortprogrammet. I EM tvingades hon avbryta efter kortprogrammet på grund av en maginfluensa.

Korpi går inte vidare till friåkningen som åks tidigt på lördag morgon i Kina.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport