Hoppa till huvudinnehåll

Prinsens ekologiska dröm

Bonden och prinsen
Bonden och prinsen Bild: Denkmal-Film Verhaag GmbH bonden och prinsen

Prins Charles drömmer om att hela världen en dag kan få sin föda från ekologiska produkter så att naturen kan läka.

Tillsammans med sin gårds inspektor och förvaltare David Wilson har han nu bedrivit ett ekologiskt jordbruk i 30 år, sedan år 1985. David Wilson fick jobbet trots att han i anställningsintervjun medgav att han inte hade en aning om ekologiskt jordbruk. Prins Charles måste i alla fall ha anat att Wilson delade hans egen nyfikenhet och att de båda hade lika många frågor om ekologiskt jordbruk.

Mycket har hänt sedan de första stegen år 1985. Man har planterat 16 km nya häckar, vilka ger skydd mot erodering men också skydd för fåglar, insekter och vilda djur. Likaså planterades skog och ängsmarker. Numera omges också varje fält av en två meter bred remsa av gräs och vilda blommor.

Prins Charles är intresserad av att den biologiska mångfalden bevaras och har därför också engagerat sig i fröbanker och gamla och utrotningshotade husdjursraser.

Prinsens Duchy Home Farm är inte bara ett dyrt experiment utan klarar också av det ekonomiska. Prinsen och David Wilson delar också gärna med sig av den kunskap de fått under 30 år. Gården är därför öppen året om. Upp till 1 000 intresserade lantbrukare tar sig årligen till gården för att få inspiration.

I filmen följer vi med samarbetet mellan Prins Charles och David Wilson och visar fördelarna med ett ekologiskt jordbruk. Bertram Verhaag har följt med de två visionärerna under alla årstider i fem års tid.


Orginaltitel: The Farmer and His Prince
30 dagar på Arenan
Repris från 2015

Produktion: Denkmal-Film Verhaag GmbH, 2013

Nyligen publicerat - Yle Fem