Hoppa till huvudinnehåll

Terrorvarning i Kampala

Den etiopiska restaurang som attackerades år 2010. Bild: Yannick Tylle / EPA restaureng

USA har igen utfärdat en terrorvarning för sina medborgare i Kampala. Enligt amerikanska uppgifter är risken hög att det sker en terrorattack i Kampala inom den närmaste framtiden.

När jag skulle komma hit tänkte jag mycket på att det finns en terrorrisk, och funderade på vilka ställen det kunde vara bäst att undvika. Efter snart tre månader här har jag ändå kommit in i vardagen och rör mig fritt på alla ställen. Nu måste jag kanske lite tänka om.

USA varnade speciellt för att hotet är högt mot de fina hotellen i staden. Där är jag ändå aldrig. Men samtidigt har al-Shabaab uppmanat till nya dåd i stil med attacken mot köpcentret Westgate i Nairobi 2013 – och här i Kampala finns ett nytt köpcenter som så vitt jag har förstått är byggt med Westgate som modell. Men där rör sig ganska lite människor hur som helst, så inget bra mål för en attack kanske.

En restaurang jag frekventerat rätt ofta var ett av målen för al-Shabaab när de utförde attacker under finalen i fotbolls-VM 2010. Medan 76 människor dödades i två attacker – ena mot en etiopisk restaurang och andra mot en klubb där folk tittade på fotboll – lyckades den här restaurangen avstyra attacken tack vare sina säkerhetsrutiner. Idag kan man inte gå in på någon lite större restaurang eller klubb, något hotell eller butiker/köpcenter i Kampala, utan att någon kollar igenom ens väska och känner på en med metalldetektor.

Men när jag hörde om hotet började jag självklart fundera vilka ställen jag ska undvika. Cayenne, som tidigare varit hotat, är väl ett ställe. Acacia Mall får också klara sig utan mig de kommande veckorna, liksom fotbollsbaren Just Kicking bredvid. För fotboll har al-Shabaab attackerat tidigare. Att gå se på matcher under veckoslutet till något större ställe lönar sig knappast.

Orsaken till att Uganda är mål för terrorattacker och hot är att landet har trupper i Afrikanska Unionens styrka som strider mot al-Shabaab i Somalia. Uganda har en tendens att beblanda sig i sina grannländers konflikter – också i Sydsudan finns ugandiska soldater och i dagens Daily Monitor står det att de förbereder sig för nya strider efter att fredsförhandlingarna än en gång har misslyckats.

Också i både Demokratiska Republiken Kongo och Centralafrikanska republiken har Uganda försökt agera regional polis, och landet är tillsammans med Sudan den största vapenimportören i Afrika söder om Sahara.

För att vara ärlig hade jag nog redan hunnit förskjuta ett eventuellt terrorhot till det undermedvetna. Man ska inte låta sig skrämmas av terrorhot, utan mitt motto för liknande situationer är att man klarar sig långt med bondförnuft. Senast för ett halvår sedan varnade USA också, och då hände ingenting (utom att de grep misstänkta al-Shabaab-militanta). Men det känns ändå rätt skönt att jag har två veckor semester med start nästa vecka och inte kommer att vara i Kampala.

Varningar har kommit ganska ofta på sistone, men som tur har ingenting hänt i Kampala på snart fem år. Det är bra att det varnas, men samtidigt kan överdrivna mängder varningar leda till att folk slutar bry sig om dem.

Ikväll ska vi med vårt pub quiz-lag dra veckans frågesport på den irländska puben i stan, eftersom vi vann förra veckan. Om al-Shabaab har tänkt ställa upp med ett lag tar de säkert fulla poäng på min krigskategori.