Hoppa till huvudinnehåll

Odla kompakt - samplantera minigrönsaker i krukor på hjul

djungelgurka ock grönväxt
djungelgurka ock grönväxt Bild: Yle/Trädgården på Strömsö trädgården på strömsö

Vårt trädgårdshus på Strömsö har flera olika funktioner. Dels vill vi odla både nytto- och prydnadsväxter men också skapa en plats för arbete och avkoppling.

Trädgårdshusets arkitektur med vägg mot norr och glas mot söder ger ypperliga förutsättningar för olika funktioner i ett och samma utrymme.

Olika grönsaker framlagda inför tillredning av pastasås.
Flyttbara krukor kan hjälpa till att få en god skörd Olika grönsaker framlagda inför tillredning av pastasås. Bild: Svenska Yle/Monica Storm trädgården på strömsö

För att få vårt trädgårdshus mer praktiskt var det viktigt med mobilitet. För att inredningen skulle bli mer lättflyttad satte vi hjul under alla våra krukor, som ju är de tyngsta elementen i vår inredning.

På det här sättet är det enkelt att också skydda växterna från allt för stark sol eller för djup skugga under dagen.

Mobila växter

Stora krukor och växtlådor är tunga och svårflyttade om vi inte sätter dem på hjul. Vissa underbevattningskrukor har färdigt inbyggda hjul men om du vill odla i vanliga krukor, byttor eller lådor får du själv förse dem med hjul.

Om du köper färdigt hjulförsedda krukunderlag måste du kolla konstruktionen och stabiliteten. Stora krukor väger mycket och därför skall underlaget vara tillräckligt stabilt och framförallt skall hjulen tåla tyngden.

Det finns många olika sorters hjul på marknaden och själva underlaget kan du enkelt snickra ihop.

ett hjul skruvas fast i en trälåda
Det är enkelt att skruva fast hjul under odlingslådor i trä ett hjul skruvas fast i en trälåda Bild: Yle/Trädgården på Strömsö trädgården på strömsö

Lättodlade miniväxter

Ampel- och minitomater är rätt kända för de flesta men idag hittar du också andra vanliga växthusgrönsaker i miniformat. Terrassväxterna, de så kallade patioväxterna, blir bara fler till antalet.

Vi odlade miniauberginer, minipaprikor och förstås mini- och ampeltomater.

gröna paprikor på träfat
Owe har skördat gröna minipaprikor gröna paprikor på träfat Bild: Yle/Monica Storm trädgården på strömsö

Fördelen med att odla miniväxter är att de naturligtvis tar mindre utrymme men de ger också ofta snabbare skörd. Miniväxterna kan odlas både i växthus och på varma ställen utomhus t. ex på terrasser, vid varma sydväggar och på inglasade balkonger.

Förutom våra minigrönsaker testade vi på några mera udda växter - djungelgurka, sikkimgurka och gyllenbär.

skördade auberginer
Nyskördad miniaubergine skördade auberginer Bild: Yle/Monica Storm trädgårdsodling,äggplanta,Strömsö (tv-program),Aubergine,aubergine,trädgården på strömsö

Udda och tacksamma gurkor

Djungelgurkan är en intressant och tacksam klängväxt. De små minigurkorna kan användas t. ex. i sallader. Hela växten med sina långa rankor och randiga minigurkor är dekorativ i sig själv.

Den betydligt större sikkimgurkan växer på ungefär samma sätt som vanlig växthusgurka (slanggurka) med stora blad och kraftig tillväxt. Den mogna frukten har en vacker brun färg med ett nätmönster.

Gurkan kan användas rå eller inlagd. Gyllenbär eller physalis, som den också kallas är också den en tacksam växt med stor växtkraft. Plantan blir buskformig och bildar hundratals små ”lyktfukter”, som när de mognar och faller till marken, är ätmogna - mums!

Korg med mönstrade gurkor.
Sikkimgurka och djungelgurka Korg med mönstrade gurkor. Bild: Yle/Trädgården på Strömsö gurka,trädgårdsodling,Strömsö (tv-program),trädgården på strömsö

Owes växtval:

 • Ampeltomat, Lyopersicon lycopersicum `Tumbling tom yellow`.
 • Ampeltomat, Lyopersicon lycopersicum `Maskotka`.
 • Kruktomat, Lyopersicon lycopersicum `Minibel`.
 • Minipaprika, Capsucum annuum `Minimix`.
 • Minipaprika, Capsicum annuum `Patio Red`.
 • Mini Aubergin, Solanum melongena `Pinstripe`.
 • Djungelgurka, (Cucamelon /Mexikansk vattenmelon), Melothria scabra.
 • Sikkimgurka, Cucumis sativus v. sikkimensis.
 • Gyllenbär, Physalis pruinosa `Goldie`.
 • Uppstammad marguerit, Chrysanthemum.
 • Uppstammad klockmalva, Abutilon.

Solljuset kan ställa till det. Det kan helt enkelt bli för varmt, t.ex. på en inglasad balkong. Vi konstruerade en vassgardin som solskydd - läs mer om den i Sol och skuggande vassgardin.

vassgardin i växthustak
Vassgardinen skuggar djungelgurkan från den hetaste solen i trädgårdshuset vassgardin i växthustak Bild: Yle/Trädgården på Strömsö trädgården på strömsö

Läs också om hur du själv kan konstruera underbevattningskrukor i Odla tomater och chili och om knep för hur du fixar bevattningen i semestertider i Bevattning.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Bygg färggrannt matjesglas lager på lager

  En gul ale lämpar sig bra för den här umamirika påskrätten.

  Piffa upp påskens sillrätt med att göra ett torn av matjessill. Läs också om vilken dryck lämpar sig för den umamirika påskrätten.

 • Lammbruschetta med morotstzatziki passar både som tilltugg och förrätt

  En bruschetta är en liten, frasig italiensk macka.

  En frasig liten macka, en bruschetta, med frisk och krämig morotstzatziki är en smakrik bas till tunna skivor rökt lamm. Tzatzikin är också ett utmärkt tillbehör även till annat kött, till grönsaksrätter eller varför inte till korv.

 • Pepparrotsmajonnäs med brynt smör ger sting

  Passar bra till en god räksmörgås eller fisk.

  En äggmajonnäs med tydligt sting av pepparrot är smakbärare för en underbar, lyxig räksmörgås där fyllningarna läggs jämsides så att man får alla smaker samtidigt. Kungligt gott!

 • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

  Vegetarisk version på hot dog.

  Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

 • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

  Ett härligt alternativ till fiskbordet.

  Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

 • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

  Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

  Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.