Hoppa till huvudinnehåll

Tomas Tranströmer död

Tomas Tranströmer
Tomas Tranströmer Bild: EPA/MAJA SUSLIN ***SWEDEN OUT*** tranströmer

Den svenske poeten och Nobelpristagaren Tomas Tranströmer är död. Det uppger Svenska Akademien och Bonniers förlag, enligt svenska medier.

Tranströmer avled på torsdagen efter en kortare tids sjukdom. Han var 83 år.

Tomas Tranströmer var en av Sveriges mest kända och lästa poeter. Han debuterade 1954 med "17 dikter" och gav ut ett 15-tal diktsamlingar, den sista år 2004.

År 2011 tilldelades Tranströmer Nobelpriset i litteratur, efter att ha förekommit i förhandsspekulationerna i flera år. Han tilldelades priset ”för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga”.

"Den halvfärdiga himlen" och "Sorgegondolen" hör till Tranströmers mest kända verk. Hans dikter har översatts till ett sextiotal språk.

Tomas Tranströmer föddes i Stockholm den 15 april 1931. Han studerade psykologi och arbetade vid sidan om författarskapet som psykolog samt med rehabilitering av fångar och drogmissbrukare.

I sina verk betraktade Tranströmer förhållandet mellan människans inre jag och omvärlden. Han hade ett surrealistiskt framställningssätt, som har beskrivits som komprimerat och drömlikt.

År 1990 drabbades Tranströmer av en hjärnblödning, som gjorde att han förlamades och miste talförmågan. Han kunde ändå fortsätta skriva.

Läs också:
Tomas Tranströmer - ljuvlig och verklig

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes