Hoppa till huvudinnehåll

Udda gurkor och andra mobila växter

djungelgurka ock grönväxt
djungelgurka ock grönväxt Bild: Yle/Trädgården på Strömsö avsnitt 8,trädgården på strömsö

Vårt trädgårdshus på Strömsö har flera olika funktioner. Dels vill vi odla både nytto- och prydnadsväxter men också skapa en plats för arbete och avkoppling. Trädgårdshusets arkitektur med vägg mot norr och glas mot söder ger ypperliga förutsättningar för olika funktioner i ett och samma utrymme.

För att få vårt trädgårdshus mer praktiskt var det viktigt med mobilitet. För att inredningen skulle bli mer lättflyttad satte vi hjul under alla våra krukor, som ju är de tyngsta elementen i vår inredning.

Mobila växter

Stora krukor och växtlådor är tunga och svårflyttade om vi inte sätter dem på hjul. Vissa underbevattningskrukor har färdigt inbyggda hjul men om du vill odla i vanliga krukor, byttor eller lådor får du själv förse dem med hjul. Om du köper färdigt hjulförsedda krukunderlag måste du kolla konstruktionen och stabiliteten. Stora krukor väger mycket och därför bör underlaget vara tillräckligt stabilt och framförallt bör hjulen tåla tyngden. Det finns många olika sorters hjul på marknaden och själva underlaget kan du enkelt snickra ihop.

Lättodlade miniväxter

Ampel- och minitomater är rätt kända för de flesta men idag hittar du även andra vanliga växthusgrönsaker i miniformat. Terrassväxterna, de så kallade patioväxterna, blir bara fler och fler till antalet. Vi odlade miniauberginer, minipaprikor och förstås mini- och ampeltomater. Fördelen med att odla miniväxter är att de naturligtvis tar mindre utrymme men de ger också ofta snabbare skörd. Miniväxterna kan odlas både i växthus och på varma ställen utomhus t. ex på terrasser, vid varma sydväggar och på inglasade balkonger. Förutom våra minigrönsaker testade vi på några mera udda växter - djungelgurka, sikkimgurka och gyllenbär.

Udda och tacksamma gurkor

Djungelgurkan är en intressant och tacksam klängväxt. De små minigurkorna kan användas t. ex i sallader och hela växten med sina långa rankor och randiga minigurkor är dekorativ i sig själv. Den betydligt större sikkimgurkan växer på ungefär samma sätt som vanlig växthusgurka (slanggurka) med stora blad och kraftig tillväxt. Den mogna frukten har en vacker brun färg med ett nätmönster. Gurkan kan användas rå eller inlagd. Gyllenbär eller physalis, som den också kallas är även den en tacksam växt med stor växtkraft. Plantan blir buskformig och bildar hundratals små ”lyktfukter”, som när de mognar och faller till marken, är ätmogna - mums!

Owes växtval:

  • Ampeltomat, Lyopersicon lycopersicum `Tumbling tom yellow`.
  • Ampeltomat, Lyopersicon lycopersicum `Maskotka`.
  • Kruktomat, Lyopersicon lycopersicum `Minibel`.
  • Minipaprika, Capsucum annuum `Minimix`.
  • Minipaprika, Capsicum annuum `Patio Red`.
  • Mini Aubergin, Solanum melongena `Pinstripe`.
  • Djungelgurka, (Cucamelon /Mexikansk vattenmelon), Melothria scabra.
  • Sikkimgurka, Cucumis sativus v. sikkimensis.
  • Gyllenbär, Physalis pruinosa `Goldie`.
  • Uppstammad marguerit, Chrysanthemum.
  • Uppstammad klockmalva, Abutilon.

Solljuset kan ställa till det. Det kan helt enkelt bli för varmt, t.ex. på en inglasad balkong. Vi konstruerade en vassgardin som solskydd - läs mer om den i Sol och skuggande vassgardin.

Läs också om hur du själv kan konstruera underbevattningskrukor i Odla tomater och chili och om knep för hur du fixar bevattningen i semestertider i Bevattning.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Portion med portobello slider och vårsallad.

    Slider med portabello och vårsallad

    En vegetarisk burgare för grillen.

    En slider är egentligen namnet på en mindre burgare. Direkt liten är vår slider inte men den är 100% vegetarisk.

  • Trädgårdstomtar tillverkade av återvunna plastflaskor uppställda i en triangel.

    Sommarspel i tomtedräkt

    Dags för lite tomtar i trädgården!

    När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

  • En docka som ligger nerbäddad i en liten kappsäck och en docka som står bredvid, iklädd kjol och virkad kofta.

    Sy en mjuk docka

    Gör själv en mysig kompis.

    Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

  • Mousserande vin och hot dogs.

    Ellas bubbledogs

    Kalasnytt - mousserande vin till korv och bröd!

    Mousserande vin är en dryck som kan så mycket mer än att bara sparka igång ett kalas - det kan bli den perfekta följeslagaren genom hela måltiden.

  • Inne i Urbcultbastun

    Bada gratis i bastu av byggnadsavfall i Hangö

    Evenemanget ska skapa god stämning.

    I september kan turister och Hangöbor gratis få bada i en bastu byggd av byggnadsavfall vid vågbrytaren utanför Drottningberg. Meningen är att evenemanget Hangon höyry ska skapa god stämning och gynna bastukulturen i staden.

  • Valutaväxlingskontor i Hong Kong.

    Matfusket ökar med globaliseringen

    "En större världsmarknad lockar till matfusk".

    Livsmedelsförfalskning är en business i miljardklassen och en viktig inkomstkälla för organiserad kriminalitet. Men det är du som drabbas när falsk olivolja, honung, mozzarella eller ruttet kött hamnar på din tallrik eller i matkassen. Hur kan matfusket tyglas?

  • Viivi firas med krans runt nacken.

    Kossan Viivi slog rekord i mjölkning

    Viivi har mjölkat hundra ton mjölk.

    Viivi är en snart elvaårig ko som mjölkat mer än någon annan ko i Ingå. Närmare bestämt över hundratusen kilo mjölk under sin livstid. Hundratonnaren firades med havre och uppvaktning.

  • Pensalabördiga Matthias Åhman är Årets kock.

    Årets Kock: En dröm som gick i uppfyllelse

    Pensalabördiga Mattias Åhman är Årets Kock i Finland.

    Pensalabördiga Mattias Åhman visste redan i grundskolan att han ville bli kock. Under lektionerna i huslig ekonomi väcktes passionen för matlagning. Nu är han Årets Kock i Finland.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Kenneth Nars serverar bubbel till Sonja Kailassaari och Mårten Svartström.

    Efter Nios första maj-meny

    I Kenneth Nars uppsättning ingår både matplock och dryck.

    Saknar du idéer för vad du ska servera på picknick-filten den första maj? Matskribenten Kenneth Nars presenterar några säkra, goda och enkla alternativ. Som tillbehör kan man alltid servera ost, struvor, munkar och gravad lax på ett gott rågbröd.

  • Trädgårdstomtar tillverkade av återvunna plastflaskor uppställda i en triangel.

    Sommarspel i tomtedräkt

    Dags för lite tomtar i trädgården!

    När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!