Hoppa till huvudinnehåll

Vasa vill skicka patienter till Umeå

Vasa Centralsjukhus
Vasa Centralsjukhus Vasa Centralsjukhus Bild: Yle/ Malin Hulkki vasa centralsjukhus

I framtiden kan cancerpatienter och för tidigt födda barn från Österbotten komma att vårdas i Umeå. Sjukvårdsdistriktet vill öka samarbetet västerut.

På måndag håller Vasa sjukvårdsdistrikt styrelsemöte. Ett ärende är särskilt intressant, det som handlar om ett intentionsavtal med Västerbottens läns landsting i Umeå.

Enligt texten i avtalsförslaget ska samarbetet fördjupas. I praktiken betyder det att man nu skulle vilja börja skicka över ett antal utvalda patienter från Österbotten till Umeå för att få vård där.

Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt
Göran Honga Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt Bild: Yle/Kati Enkvist honga

- Vi skulle vilja pröva hur det här fungerar i praktiken, säger sjukvårdsdirektör Göran Honga.

Det finns inga lagliga bekymmer med att skicka patienter utomlands.

- Det kan likställas med andra köptjänster utifrån. Vi vill se det här som ett alternativ till de andra universitetssjukhusen som vi har i landet.

Hur i framtiden?

Försöket är i linje med det närmande västerut som pågår i Vasaregionen just nu. Det tål till exempel att nämnas att Umeå och Vasa har ett gemensamt hamnbolag och ett gemensamt rederi.

Det kan ändå bli bekymmer framöver.

- Vi måste se nu vilka lösningar det blir för social- och hälsovårdsreformen, och om det över huvudtaget blir möjligt att utöka det här samarbetet. Men vi vill i alla fall gå in för det här försöket, säger Göran Honga.

Måste bara hitta patienter

Enligt honom kan försöket inledas när som helst bara intentionsavtalet skrivs på under måndagens möte.

- Vi måste bara hitta lämpliga patienter som går med på den här lösningen.

Åtgärderna ska vara elektiva, alltså planerade. Och patienterna ska vara i så gott skick att de klarar av en färjeresa. Det är inte möjligt att stanna kvar i ambulansen på bildäck under färjeresan.

Läs också