Hoppa till huvudinnehåll

Snart ska franska skolelever läsa två främmande språk

Franska elever vid gymnasieskola i Montpellier.
Franska elever vid en gymnasieskola i Montpellier. Franska elever vid gymnasieskola i Montpellier. Bild: EPA / All Over Press montpellier

Det ska bli obligatoriskt att studera två främmande språk i den franska skolan. Från och med högstadiet ska språkstudierna nu intensifieras från och med år 2016.

Skolflickorna Héléne och Marianne går i en skola i Paris, där man redan studerar två främmande språk.

- Jag studerar engelska och spanska, säger Héléne innan hon blir avbruten.

- Medan jag har tyska och engelska på schemat, säger Marianne.

Kompisarna går på en högstadieskola i Paris där man redan testar två utländska språk i undervisningen.

De 13-åriga skolflickorna tycker det är bra med två språk.

- Synd bara att våra lärare inte har så bra uttal, säger de.

Obligatoriskt med två språk

Det var häromdagen som den franska skolministern Najat Vallaud-Belkacem fattade beslutet att satsa mer på undervisning i främmande språk.

Hittills har bara ett utländskt språk varit obligatoriskt i den franska skolan. Men från och med 2016 ska två utländska språk stå på schemat från högstadiet och uppåt.

Flera studier visar att Frankrike har halkat efter i språkundervisningen, jämfört med andra EU-länders skolsystem.

En rad andra skolreformer kommer också att träda i kraft i framtiden. Bland annat kommer det att ställas nya krav på de franska eleverna, om att de ska bli mer autonoma i undervisningen.

4 000 språklärare ska anställas

Gällande språkundervisningsreformen kan det dock bli svårt att hitta behöriga lärare. Närmare 4 000 nya språklärare kommer nämligen att behövas, för landets flera miljoner skolungdomar.

I Frankrike är eleverna dock inte tvungna att studera engelska som första främmande språk, utan de brukar kunna välja mellan engelska, tyska, ryska, italienska, spanska och kinesiska. Det språk som de allra duktigaste franska skoleleverna brukar välja är tyska.

Mindre protester har förekommit mot språkreformen. Men då har det gällt det faktum att man på sikt ska slopa undervisningen i latin och gammal grekiska, till förmån för undervisningen i moderna språk.

I allmänhet har det nya språkbeslutet fått positiva reaktioner.

Språk ger jobb

- Det är inte så konstigt, tycker Robert och tillägger att i decennier har fransmän haft ett dåligt rykte för bristande språkkunskaper

Robert som arbetar inom förlagsbranschen i Paris, tycker att beslutet med två utländska språk är bra. Han har tre barn och de studerar ryska, tyska och engelska.

- Alla som studerar språk kommer helt klart att få bra jobb i vår globaliserade värld, resonerar Robert.

Johan Tollgerdt, Paris

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes