Hoppa till huvudinnehåll

Svenskfinlands fuskberättelser

Pennor och block.
Kikade du i dina anteckningar under ett prov? Pennor och block. Bild: Creative Commons / kathrin_ anteckningar

Vi undersökte hur vi finlandssvenskar fuskar. Känner du igen metoderna?

Det finns många olika sätt att fuska på i skolan. I och med att teknologin utvecklats har fuskmetoderna blivit fler och fler längs med åren. Vi valde ut de bästa fuskberättelserna!

Diskussionen kom igång när Succémorgon hade en lärare på besök och många av lyssnarna biktade sig och berättade hurdana metoder de använt för att fuska i skolan. En runda på redaktionen avslöjade att en och annan ägnat sig åt fusk (visst, några påstod att de aldrig fuskat). Men hur har folk fuskat?

Fuskberättelser, var så god

- En släkting skickade de rätta svaren till mig via sms. Det var på den tiden när mobiltelefonerna ännu var ganska ovanliga. Släktingen tyckte synd om mig när jag inte hade hunnit läsa.

- Vi var tre kompisar som bytte prov i smyg. Alla läste en tredjedel av det som skulle läsas och så fyllde vi i varandras provpapper. Vi fick inga tior utan höll den medelmåttliga nivån.

- Jag borde ha skrivit en uppsats, men letade istället fram en engelskspråkig uppsats på nätet som jag bara översatte.

- Jag skrev nyckelord på ett suddgummi.

- Jag hade en lärare som alltid hade samma prov. Jag hade fått tag på provet och satt längst bak i klassen med min kompis och skrev av svaren i det gamla provet.

- Jag läste inte på ett enda ordprov i engelska under gymnasietiden. Jag och några kompisar brukade gå in i klassen innan lektionen började och anteckna orden med blyerts på pulpeten.

- Jag skrev olika årtal under mina ringar vid ett historieprov. Satt sedan och vred på ringarna jag hade döpt i förväg till Napoleon-ringen och så vidare.

- I matte har jag fuskat några gånger. Jag skrev upp formler i miniräknaren.

- Jag har ofta läst på brorsans gamla prov eftersom lärarna ofta hade liknande provfrågor. Men det är inte att fuska tycker jag.

- En gång i lågstadiet låtsades jag ta en näsduk från väskan men kollade namnet på en kompositör i häftet.

- Min kompis stavade som en kratta. Han satt framför mig och när vi hade diktamen kikade jag över axeln på honom och skickade små lappar med rättelser på orden han stavat fel.

- När jag gick i andra klass i lågstadiet hade jag en gång glömt att be om min mammas underskrift på ett papper. Jag förfalskade min mammas underskrift och hur tror ni det såg ut med en nioårings kråkfötter? Jag åkte fast och fick kvarsittning.

Några fusk-hemligheter på högskolenivå har också kommit in via Finlandssvenska hemlisar. Vad sägs om typen som intervjuade påhittade personer till sin kandidatavhandling. Eller typen som plagierat stora delar av sin gradu?

Känner du igen metoderna? Vad tycker du om fusk? Varför märker lärarna inte fusket när det är så många som inte blivit fast?