Hoppa till huvudinnehåll

Åbo filharmoniska orkester och Sibelius firar tillsammans

En valthornist följer med Leif Segerstam som dirigerar Åbos filharmoniker.
En valthornist följer med Leif Segerstam som dirigerar Åbos filharmoniker. Bild: Seilo Ristimäki Iloinen Liftari Oy valthorn,åbo filharmoniska orkester

Orkestern firar 225 år och feståret når sin kulmen i höst. Internationella besök och ett maraton med Sibelius alla symfonier kröner jubileumsåret.

Åbo filharmoniska orkester satsar stort på höstens program. Orkesterns jublieumsår går mot sitt slut och det syns även i konsertrepertoaren.

Åbo filharmoniska orkesters höstprogram
Åbo filharmoniska orkesters höstprogram Åbo filharmoniska orkesters höstprogram Bild: Yle/Patrick Stenbacka åbo filharmoniska orkester
Emelie Garberg, intendent.
Emelie Gardberg. Emelie Garberg, intendent. Bild: Yle/Patrick Stenbacka emelie gardberg

Världsstjärnor som violinisten Sarah Chang uppträder på Konserthusets scen. Chang är en internationellt känd violinist och orkestern har jobbat i tre år med att få henne till Finland.

- Vi är mycket nöjda över att hon kommer hit. Jag har gått på tusentals konserter och Sarah Changs konsert som jag såg USA hör till topp tre. Hon är alldeles fantastisk på scenen, säger Emelie Gargberg, orkesterns indendent.

Förutom internationella finbesök kommer Åbo filharmoniska orkester att uppmärksamma en annan jubliar - det har gått 150 år sedan kompositören Jean Sibelius föddes. Violinisten Sarah Chang kommer att framföra Sibelius violinkonsert i höst.

Hela tre dagar tillägnas Sibelius och alla hans sju symfonier kommer framföras.

I höstens program finns även ett helt nytt konsertkoncept kallat sing along-konserter. Man vill ta fram den inre musikern i alla och tanken är att publiken ska sjunga med. Som karaoke men med klassisk musik.

Fler hittar till Konserthuset

Filharmoniska orkestern har ett positivt problem. Deras konserter är välbesökta. Så pass välbesökta att man nu funderar på att utöka spelkalendern med fler konserter, också på vardagar.

- Klassisk musik har i dag en väldigt stor del i filmer och spel. Och jag tror det ökar intresset bland unga. Vi ser allt oftare unga i publiken, säger Gardberg.

Orkestern ordnar kurser för nyfikna nybörjare. Gardberg tror att många känner en osäkerhet för vad klassisk musik är och att genren ibland kan uppfattas som komplex. Men klassisk musik börjar man förstå om man en gång ger sig hän, säger Gardberg.

År 2015 är det 255 år sedan Åbo filharmoniska orkesters föregångare Musikaliska sällskapet i Åbo grundades.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland