Hoppa till huvudinnehåll

Aron Anderson: Många ger upp för lätt

Aron Anderson testar klätterväggen på Arcada
Aron Anderson testar klätterväggen på Arcada Bild: Yle expedition arcada

Den 27-årige äventyraren Aron Anderson vet vad han talar om. Han fick cancer som sjuåring, blev rullstolsbunden när han var nio. Idrottstokig som han var började han träna och kom med till fyra Paralympiska spel, men en höftoperation tvingade honom att lägga av med idrotten 2012. Då bytte han bana och blev äventyrare istället.

- Jag tror många ger upp för lätt här i livet. Man måste möta motstånd för att lyckas. Det vore ju trist att bara träna tre gånger och vinna OS-guld, säger Anderson och skrattar. Själv har Anderson deltagit i fyra Paralympiska spel, i tre olika grenar. I Aten 2004 deltog han i segling. I Turin 2006 och Vancouver 2010 var han med i det svenska kälkhockeylandslaget och i Peking 2008 tävlade han i rullstolsåkning. Det stora målet var ändå Paralympiska spelen i London 2012.

Nya motgångar

Mitt under träningsperioden fick han ont i höften och röntgenbilderna visade att den ena höftleden var ur led. I stället för att delta i Paralympiska spelen i London låg han på operationsbordet. Ett tag drömde han om att kunna satsa på Paralympiska spelen i Rio i stället, men faktum var att ingreppet också betydde ett slut på hans elitidrottarkarriär.

Äventyrare av en slump

Att det blev just äventyrare av den lovande idrottaren var lite av en slump. Det hela började med ett välgörenhetslopp där det gällde att cykla från Stockholm till Paris och samla in pengar till Barcancerfonden. Och på den vägen är det.

Expedition Arcada

I maj åker han till södra Frankrike tillsammans med Pata Degerman och 45 studerande från Arcada för att klättra upp för en lodrätt klippvägg. Ett i sig unikt tvärvetenskapligt projekt.
- Det är något jag aldrig har gjort tidigare och det ska bli spännande att åka iväg i en så stor grupp, säger Anderson med eftertryck.

Följ med expeditionen här.

Men sen då?

Äventyrare som han är har han alltid nya projekt i bagaget, som att simma från Finland till Sverige och bestiga Kilimanjaro.

Här kan du läsa om alla hans projekt och äventyr.

Möt också Aron Anderson i Sportmagasinet ti 31.3 kl. 21 i Yle Fem

Läs också

Nyligen publicerat - Sport