Hoppa till huvudinnehåll

Claptons Layla kom från 1100-talets Iran

Eric Clapton
Eric Clapton Eric Clapton Bild: EPA / Georgios Kefalas eric clapton

Layla är inte bara en av Eric Claptons mest kända låtar. Det är även en av de största rockklassikerna och kärlekssångerna någonsin. Men få vet att dess rötter finns i 1100-talets Iran. Här döljer sig en berättelse som för oss tillbaka till arabiska poesifyllda nätter och brinnande kärlek som gör en galen.

Hösten 1970 gav Eric Clapton och hans dåvarande band Derek and The Dominos ut skivan Layla and Other Assorted Love Songs. Den anses ofta vara Eric Claptons främsta musikaliska verk och den mest kända låten är givetvis titelspåret Layla.

Staty av den persiska poeten Nezami-ye Ganjavi i Baku
Staty av Nezami-ye Ganjavi i Baku Staty av den persiska poeten Nezami-ye Ganjavi i Baku Bild: Creative Commons/Urek Meniashvili layla

Som albumtiteln antyder är det här en samling kärlekssånger. Det är närmare bestämt en enda lång kärleksförklaring från Clapton till George Harrisons dåvarande hustru Patti Boyd. Och tydligen fungerade knepet, för några år senare skiljde sig Patti Boyd från George Harrison och gifte sig med Eric Clapton istället.

Senare hyllade Clapton Patti Boyd även med en annan vacker kärleksklassiker, nämligen Wonderful Tonight. Trots det tog även deras äktenskap slut. Men det är en annan historia.

Komplicerad kärlek

Musiken till Layla är skriven av Clapton tillsammans med bandets trummis Jim Gordon. Men texten är helt Claptons.

Lyriken har naturligtvis delvis fått sin inspiration från Eric Claptons heta kärlek till Patti Boyd. En kärlek som komplicerades av att hon var gift med en av hans bästa vänner. Men den stora inspirationen kom ändå från en berättelse från 1100-talets Iran.

En av Claptons vänner höll på att konvertera till islam och han berättade då för Clapton om den tragiska kärlekshistorien Leila och Majnun. Ursprungligen är den baserad på en gammal arabisk folksägen som år 1192 nedtecknades i en lång dikt av den persiske poeten och filosofen Nezami-ye Ganjavi. Denna historia om en ung mans omöjliga kärlek gjorde stort intryck på den kärlekskranke Eric Clapton.

Berättelsen om Leila och Majnun

En ung man, en poet vid namn Qays, är djupt förälskad i sin kusin Leila. Men på grund av en fejd mellan deras familjer vägrar fadern henne att gifta sig med Qays och förbjuder henne dessutom all kontakt med honom.

Leila och Majnun
Leila och Majnun Leila och Majnun Bild: "Keshan 01" by Arie m den toom - eigen werk / selft made. Licensed under CC BY 3.0 via Wikimedia Commons. majnun

Förvägrad sin kärlek börjar den djupt olycklige Qays skriva desperata kärleksdikter till Leila. Han kan varken äta eller dricka utan går runt i trakten och förkunnar högt sin kärlek till Leila. Det får folk att börja kalla honom för Majnun, d.v.s. ungefär den galne eller den besatte.

Under tiden gifter fadern bort sin dotter Leila till en i hans ögon mer passande man. Trots att Leila protesterar enär hennes hjärta finns hos Qays.

När Qays/Majnun får höra om detta blir han så pass bedrövad att han flyr från deras samhälle och försvinner ut i öknen där han irrar omkring naken och deklamerar dikter för sig själv.

Leila å sin sida håller sig jungfruligt intakt genom att neka sin make intimt umgänge med henne. Till sist dör hon – antingen av en sjukdom eller av krossat hjärta. När Majnun hör detta rusar han till hennes grav där han ristar in sina sista tre verser på en sten. En sista kärleksförklaring till Leila. En kort tid senare hittas Majnun död i närheten av graven.

Olika versioner

Ungefär så lyder berättelsen om Leila och Majnun. Det finns litet olika versioner av den, men det är mest på detaljplanet de skiljer sig åt. För den som vill bekanta sig närmare med historien om Leila och Majnun finns det gott om valmöjligheter.

Förutom att den ett flertal gånger återgetts i och hänvisats till inom litteraturen har den även gjorts som balett i forna Sovjet, opera i Azerbajdzjan och komediserie för tv i Turkiet. Dessutom har Leila och Majnun blivit film flera gånger om i främst Indien, men även i bl.a. Iran och Turkiet.

På det stora hela är detta ändå den tragiska kärlekshistoria som fick Eric Clapton att känna igen sig och starta hans inspiration att skriva en av rockhistoriens vackraste kärlekssånger – Layla.


Derek and The Dominos / Layla

Musik