Hoppa till huvudinnehåll

Fem frågor: De gröna

Mari Lotila
Mari Lotila Bild: De gröna i Lovisanejden. mari lotila

Östnyländska representanter för de olika partierna får svara på fem frågor inför valet. I dag står De gröna i tur.

Inför valet kommer varje parti att presenteras närmare under en dag. Då frågar vi östnyländska representanter några frågor om partiet.

För De grönas del svarar Mari Lotila, vice ordförande i kommunfullmäktige i Lappträsk. Lotila ställer inte själv upp i årets riksdagsval.

- Varför ska man rösta på De gröna?

Jag tycker man ska rösta på De gröna för att den nuvarande klimatpolitiken inte längre fungerar. Äntligen har också andra fått upp ögonen för det här men vi har jobbat för det redan länge. En annan grej är jämlikheten i samhället. Det är en av de viktigaste sakerna för oss.

- Vilka tröskelfrågor ska De gröna ha för regeringsmedverkan?

Personligen skulle jag säga att kärnkraften är en tröskelfråga för De gröna. Det är också helt otänkbart att vi skulle gå med på att göra några ändringar i den könsneutrala äktenskapslagen.

- Vem kan De gröna sitta i regering med?

Egentligen är det lättare att säga vem jag inte vill se i regeringen med De gröna. Det skulle vara svårt med Sannfinländarna och Centern. SDP känns också lite främmande för mig.

- Finns det frågor där De gröna borde ändra kurs?

Jag tycker att De gröna borde jobba hårdare för att komma bort från den här vänstergröna stämpeln. Vi borde visa att vi också har kunnande inom ekonomi.

- Tippning: Hur många procent av rösterna får De gröna i valet?

Det blir nog för svårt att gissa, men jag tror att vi får några platser fler än efter förra valet.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland