Hoppa till huvudinnehåll

Pälsdjursnäring till motattack

Det här skinnknippet innehåller en sändare som ger signal om den flyttas utanför farmområdet.
Det här skinnknippet innehåller en sändare som ger signal om den flyttas utanför farmområdet. Bild: Bild: Johan Sten skinn

Pälsdjurens välfärd är ett ständigt återkommande tema i medierna, skriver Liisa Hakola, informationsdirektör vid ProFur. Därför beslöt man gå ut med en egen videoserie ”Bilder av pälsnäringen i dagsljus”.

I serien beskrivs de finländska pälsfarmernas egenkontrollsystem och visar vad ett pälsdjur äter och hur avfallet återvinns.

Serien fördjupar sig också i pälsfarmarnas tankevärld. Till tals kommer personer som själva sysslar med farmning.

I den femdelade dokumentärserien producerad av ProFur (Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund rf) och Saga Furs Oy kan man följa med det dagliga arbetet i skugghusen.

Serien lämpar sig för var och en som vill få en inblick i näringen. Den går utmärkt väl att utnyttja även som bakgrundsmaterial i undervisningen, skriver Hakola.

Videoserien i fem delar belyser den finländska pälsnäringen ur flera synvinklar. Genom praktiska exempel beskrivs näringens ansvarsfullhet och samhälleliga betydelse. Skildringarna bygger på pälsfarmarnas vardagliga bestyr.

Personer som uttalar sig är bland annat en tredje generationens farmare och en veterinär som specialiserat sig på pälsdjur.

- Motivet till videoserien var att pälsproduktionen väcker intresse hos den stora allmänheten, och vi anser att allmänheten inte ska behöva nöja sig med smygfilmade snuttar, skriver Hakola i ett pressmeddelande.

Läs också