Hoppa till huvudinnehåll

Proffsen visar vägen för cyklisterna i Fincycling

Att nå den internationella toppen inom cykling är ingen dans på rosor, utan stenhårt jobb. Dessutom är cykelvärlden en djungel där det är lätt att gå vilse. Därför är de erfarna proffsens råd guld värda.

De råden kommer från Kjell Carlström, som bland annat deltog i Tour de France tre gånger. Med i Fincyclingprojektet är också Charles Wegelius med elva års efarenhet som internationell proffsåkare.

Både Carlström och Wegelius jobbar i dag som sportdirektörer för internationella cykelstall. Carlström för IAM-Cykling och Wegelius för Garmin-Sharp. Vem kunde vara bättre mentor än de nämnda herrarna.

- Våra åkare är inte så värst långt borta från den internationella eliten. Det största problemet är att de finländska ungdomarna kört så få hårda tävlingar utomlands, säger Carlström till Yle Sporten.

Nu är åkarna ett år äldre än när projektet startade och många av dem har, tack vare Fincykling, fått erfarenhet utomlands.

Oerhört svårt att nå World Tour

Redan under det första året då Fincyclings verksamhet var igång, fick tre av teamets medlemmar kontraktsanbud från utlandet. Niklas Henttala som representerade Finland i ungdoms-VM i Spanien senaste sommar nappade på svenska Team Bliz-Meridas krok.

- Det finns 17 stall på den högsta World Tour-nivån och stallena tar emot en till två unga cyklister var. När det finns tusentals unga cyklister som tävlar om platserna, så det är inte lätt att komma med.

- Men om Kjell har gjort det och jag har gjort det så går det ju bevisligen att ta sig till toppen, konstaterar Charles Wegelius.

Det gäller att ge ungdomarna den bästa möjliga chansen, sen är allt upp till dem, avslutar "Charly".

Läs också

Nyligen publicerat - Sport