Hoppa till huvudinnehåll

Ribban är satt: Rio är målet

Erica Hjerpe, IF Femman
Erica Hjerpe. Erica Hjerpe, IF Femman erica hjerpe

Erica Hjerpe, 21 år hör till våra främsta stavhoppslöften. Hon tränar ungefär åtta gånger i veckan under Mikael Westös ledning.

- Vi utvecklar tränandet hela tiden, berättar Erica. Det är inte bara att komma till träningen och göra det man gör. Man måste ha huvudet med också och tänka på varför man gör som man gör.

Som tränare gäller det att alltid vara på plats helhjärtat och finnas till för idrottaren.

- Det är med idrotten som med arbetslivet, det gäller att fokusera för att få saker till stånd, säger Mikael Westö. Och nivån stiger hela tiden.

Men även en engegerad tränare behöver stöd av andra.

- Här finns en idrottsakademi, vi har föreningar och aktiva föräldrar. Nog är det hela paketet som gör att vi blir bättre.

Varje träning är speciell

Ellinor Kronholm är några år yngre än Erica och stortrivs med stavhoppet.

- Varje träning händer det något speciellt. Det jätteroligt och och härliga människor att träna med, säger Ellinor.

Erica studerar vid Hanken och Ellinor går i gymnasiet. Mikael Westö ser kombinerandet av studier och idrott som en av idrottsmännens största utmaningar.

- Det ställs allt högre krav när det gäller studierna. Det är inte lika lätt att kominera studier och idrott som tidigare, men vill man lyckas borde man satsa hundra procent.

Erica gör upp sitt tidsschema utgående från träning och tävlingar. Studierna anpassas efter dem. Men Erica vill ha en utbildning och hon tycker att hon har nytta av ekonomistudierna också i idrottandet.

- Man är en offentlig person som ska försöka ta sig fram på marknaden överlag, säger Erica.

Det handlar alltså inte bara om att hoppa utan allt omkring ska också fungera. Och dyrt blir det. Det handlar om tusentals euro i året.

- Ju högre man hoppar desto lättare är det att få samarbetspartners. Jag är glad över dem som hjälper och stöttar och utan föräldrarna hade det aldrig gått.

- Man kan inte göra vad man vill på fritiden om man vill satsa på idrotten, säger Ellinor. Man satsar på tävlingar i stället för andra resor.