Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagsvalet 2015: Socialdemokraternas kulturpolitik

SDP
SDP Bild: SDP socialdemokratiska partiet

Inför Riksdagsvalet den 19 april 2015 tar vi pulsen på partiernas kulturpolitik. Socialdemokraterna vill värna om folkbildningen och allas rätt till kultur.

Socialdemokraternas representant i denna gallup är Thomas Wallgren.

Vilken kulturverksamhet vill SDP satsa på?

Socialdemokraterna fortsätter på sin långa linje där folkbildningen står i centrum: bibliotek, Arbis, folkhögskolor. Det är grundplåten för att vi kan utplåna motsättningen mellan folkkultur och elitkultur.

Alla människor ska ha den bildning som krävs för att kunna få inträde till kulturens djup, äventyr och frihet där den är som bäst och där har vi lyckats ganska bra.

Vilka kulturformer ska staten inte finansiera?

De stora riskerna nu är förflackning och kommersialisering. Staten ska inte vara med i samproduktioner med kommersiella aktörer där poängen är att ge spektakel, jippon som väcker mycket uppmärksamhet en kort tid men som saknar bildningsdimensionen och den spetsiga konstens frihet och djup.

Tillgängligheten är ju viktig och blir allt viktigare. Det handlar dels om att sårbara grupper, människor med funktionshinder men också förorter som är åsidosatta får tillgång till kultur men också invandrare . Det är mycket viktigt att invandrare i Finland blir delaktiga i den finländska bildningstraditionen och kulturtraditionen.

Vilka kulturformer borde vara gratis eller billigare för medborgarna?

Det är mycket just i den pedagogiska biten: arbetet med barn kring bildkonst, musik, arbetet med invandrare som inte bara ska komma in i den finska kulturen utan också få de redskap de behöver för att kunna bidra till vår kultur. Museer ska vara gratis så långt det går. Bredden är viktig, alla människor ska ha tillträde till kultur. Detta med gratis behövs.

Om du får gå på ett enda kulturevenemang i år, vilket väljer du?

Min sambo är dramatiker så jag går på hennes premiär.

Läs också