Hoppa till huvudinnehåll

Åkare kommer och går, tränaren består

Anu Oksanen, tränare och koreograf för Marigold IceUnity, mars 2015
Tränaren och koreografen Anu Oksanen ÄR Marigold IceUnity. Anu Oksanen, tränare och koreograf för Marigold IceUnity, mars 2015 Bild: Yle anu oksanen

Få tränare är så intimt förknippade med sina lag som teamåkningstränarna. Anu Oksanen gör sin 22:a säsong som tränare och koreograf för regerande världsmästarna Marigold IceUnity. Nästa vecka hoppas hon och laget ta sitt femte VM-guld.

De 23 åkarna i Marigold IceUnity är 19-24 år gamla, en typisk ålder för åkarna i seniorlagen. Sedan 1993 då Anu Oksanen började som tränare för MIU har åkare kommit och gått. Många har fostrats i hennes eget juniorlag Musketeers och före det i klubbens yngre lag, andra har tagit plats i världsmästarlaget via teståk.

Då Kaisa Arrateig samtidigt gör sin 18:e säsong som tränare och koreograf för Rockettes och Mirjami Penttinen sin 15:e för Team Unique, säger det sig självt att lagens framgång i väldigt hög grad hänger på tränarna.

Konstnärer och lärare på samma gång

Det är tränarnas förmåga att år efter år skapa nya, intressanta koreografier för sina lag som lägger grunden för möjligheten att nå framgång. Samtidigt ska de kunna se till att programmens svårighetsgrad står i samklang med åkarnas tekniska skicklighet.

Den första officiella VM-tävlingen i teamåkning arrangerades år 2000. Marigold IceUnity vann brons, men blev därefter utan medalj i hemma-VM i Helsingfors år 2001. År 2002 fick MIU sin revansch och blev Finlands första teamåkningsvärldsmästare i Rouen i Frankrike. Sportmagasinet träffade Anu Oksanen (f. Jääskeläinen) veckan därpå.


Trots att Finland är världens bästa teamåkningsnation och det alltid finns nya skickliga åkare som kan ersätta dem som lägger av, är åkarmaterialet inte av samma toppklass varje år. Därför vinner inte heller samma lag VM-guld varje år.

Publiken rörs till tårar

Enligt Anu Oksanen steg Marigold IceUnity ifjol till en ny nivå vad gäller förmågan att tolka musiken och via kroppsspråk och minspel gripa både publik och domare på ett sätt som laget aldrig tidigare gjort.

I år ville hon gå ett steg vidare, vilket resulterade i kortprogrammet Bui-Doi, om barn till vietnamesiska kvinnor och amerikanska soldater, som övergavs då Vietnamkriget tog slut. Och i friprogrammet Images of War, som beskriver krigshändelser som de ser ut genom en fotografs kameralins.

Frågan huruvida teamåkningsprogram kan handla om krig har diskuterats livligt under säsongen. Åtminstone domarnas svar har varit ett rungande JA! I FM i månadsskiftet februari-mars kryllade det av fulla tior i poängen för friprogrammet.

Marigold IceUnitys poäng i FM 2015
MIU:s poäng för programkomponenterna i FM 2015 Marigold IceUnitys poäng i FM 2015 Bild: Yle/Marianne Nyman konståkningspoäng

Kan ett teamåkningsprogram handla om krig? frågar Sportmagasinet tisdag 31.3 kl. 21.00 i Yle Fem. Speciellt då VM går i Kanada, med många amerikaner i publiken.
Se inslaget på Yle Arenan:


Anu Oksanen och Marigold IceUnity har alltid varit öppna för samarbete av olika slag. I februari 2001 satte Yle Sporten Marigold Ice Unity och singelåkaren Susanna Pöykiö på en buss till Heinola. Målet var en skridskobana intill sjön Konnivesi. Resultatet kunde ses i programmet Under vatten över is, som sändes julen 2001.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport