Hoppa till huvudinnehåll

Artister lämnar Spotify för Tidal

Den nya musikströmningstänsten Tidal ägs mestadels av Jay Z och ska konkurrera med Spotify
Rapartisten Jay Z äger i huvudsak den nya strömningstjänsten Tidal som ska konkurrera med Spotify. Den nya musikströmningstänsten Tidal ägs mestadels av Jay Z och ska konkurrera med Spotify Bild: EPA/Ferdy Damman jay z

Spotify får en ny konkurrent. Musiktjänsten Tidal, som lanserades på måndagen, marknadsförs som en tjänst med toppkvalitet på ljudet.

En del artister väntas använda Tidal som sin enda plattform, med exklusivt och nytt material.

Tidal ägs i huvudsak av rapartisten Jay Z. Strömningstjänsten är en direkt konkurrent till andra tjänster som exempelvis Spotify. Jay Z köpte tidigare i år Tidal för 56 miljoner dollar av det svenska moderbolaget Aspirio.

Jay Z stöds av 18 superstjärnor, bland annat Kanye West, Beyonce, Alicia Keys, Chris Martin, Daft Punk och Rihanna.

På lanseringsevenemanget avslöjade Alicia Keys att artister kan komma att använda Tidal som sin enda plattform, med exklusivt material. Dessutom kan ny musik komma att finnas tillgänglig på Tidal som första plattform.

Gratisanvändningen av Spotify kritiseras hårt

I höstas meddelande Taylor Swift att hon tar bort sin musik från Spotify. Det gjordes som protest, för att hon inte gillade att gratisanvändare får tillgång till ny musik. I samma veva sade Swift att hon stöder Jay Z och hans nya tjänst.

Nu väntas även artisterna bakom Tidal vänta med att lägga ut ny musik på Spotify, och istället vända sig till Tidal.

Ljudet av hög kvalitet

Tidal marknadsförs bland annat med fokus på ljudkvalitet. Tidals ljudkvalité är betydligt högre än till exempel Spotifys. Musiken på Tidal strömmas med 1411 kilobit per sekund medan Spotify strömmas med 320 eller färre kilobit per sekund. Det innebär att tjänsten kan erbjuda en bättre ljudupplevelse, samtidigt som det kan innebära att mobilanvändare märker av en långsammare uppkoppling.

I motsats till Spotify finns det ingen gratisversion av tjänsten. I lanseringsskedet kostar Tidal samma som Spotify. Normalavgiften är dubbelt högre än Spotifys avgift.

  • Datasäkerhetsexpert: Förvånande att patientdata inte förstörts

    "En sådan hårddisk borde förstöras riktigt ordentligt."

    Hur är det möjligt att patientuppgifter kan läcka ut så som de gjort i Kristinestad och kan vi som konsumenter skydda oss från att personlig data sprids ut? – Det måste finnas tillräckligt med datahanteringssäkerhet för patientdata, helt klart har någon gjort ett misstag, säger datasäkerhetsexpert Benjamin Särkkä.

  • Hundar misstänks ha dödat vitkindade gäss vid Tölöviken - flera gåsungar har hittats med bitskador

    Privatpersoner misstänker djurskyddsbrott.

    Vid Tölöviken i Helsingfors har flera vitkindade gåsungar hittats döda den senaste tiden. Gåsungarna har hittats med bitskador och privatpersoner misstänker nu att fåglarna har blivit bitna av hundar. Vid Stadsmiljösektorn bekräftar man att det har inkommit flera anmälningar om gåsungarna. Man uppmanar allmänheten att alltid göra brottsanmälan direkt till polisen ifall man misstänker djurskyddsbrott.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes