Hoppa till huvudinnehåll

Posten ändrar sig om svensk reklam

Postlåda
Arkivbild. Postlåda Bild: Yle/Anna Ruda gul postlåda

Posten kommer att börja dela ut reklamblad också på svenska. Det beslutet kommer nu efter protesterna mot reklambladen som bara innehöll finsk text.

Flera hundra personer har returnerat helfinska reklamblad till Postens gula lådor efter ett upprop på Facebook.

- Vi ändrar vår reklam så att den delvis också finns på svenska. Men allt kommer inte att översättas, för samma blad går ut till hela Finland, säger Hanna-Leena Lindblom som är ansvarig för Postens reklamtjänster.

Enligt Lindblom kan Posten inte börja göra skilda reklamblad för tvåspråkiga kommuner. Och då reklambladen ska passa in i helt finskspråkiga kommuner så blir inte all text översatt till svenska.

Det kommer att ta några veckor innan nya reklamblad trycks, men enligt Lindblom ska den svenska texten finnas med inom april.

Hundratals blad returnerades i protest

Det var via en grupp på Facebook som folk uppmanades returnera Postens gula reklamblad i Postens egna gula postlådor. Uppmaningen var en protest mot att bolaget skickar reklam bara på finska.
På tisdag morgon räknade Posten till några hundra reklamblad som hade returnerats.

Kovändning av posten

Gruppen på Facebook startades på torsdagen förra veckan och fick på närmare 900 medlemmar på ett dygn.

Då svarade Posten att det just nu inte är någon ändring på kommande eftersom materialet bara finns på finska och det är en stor process att översätta det.

- Det är vår skyldighet som ett statligt bolag att se till att informationen finns på både svenska och finska, men vi har tolkat det som att vi inte måste ha vår reklam också på svenska, sa Hanna-Leena Lindblom på Postis marknadsföringstjänster till YLE Österbotten för några dagar sedan.

Justitieministern tog ställning

Posten ska informera på båda språken. Det ställningstagandet tog justitieminister Anna-Maja Henriksson på måndagen med anledning av den kampanj som har startats mot att statliga Posten skickat ut reklamblad enbart på finska.

Läs också:
Postis reklam upprör