Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagsvalet 2015: Samlingspartiets kulturpolitik

En detalj av Samlingspartiets logo
En detalj av Samlingspartiets logo Bild: Samlingspartiet samlingspartiet

Inför riksdagsvalet 2015 tar vi pulsen på riksdagspartiernas kulturpolitik. Samlingspartiet säger ja till både subventioner och privata pengar.

Samlingspartiets representant i denna serie är Wille Rydman.

Vilken verksamhet vill ni inom samlingspartiet satsa på?

Jag tror att det skulle vara ganska ansvarslöst att göra några vallöften om att inom kommande fyra-årsperiod satsa mera pengar på kultur eller något annat. Den nuvarande ekonomiska situationen är ganska krävande och det finns även utmaningar när det gäller att upprätthålla den nuvarande nivån i kostnader. Men jag hoppas att vi i framtiden får mera privata pengar med i kulturverksamhet. Kanske några skatteincentiver för privata bolag att satsa mer på inhemsk konst.

Vilken typ av kulturverksamhet skall staten inte finansiera?

Jag tror inte det är politikernas sak att fatta beslut om vilka kulturformer som inte skall finansieras. Jag tycker att det skulle vara konstnärerna och publiken som betalar biljetterna som borde vara den avgörande princip som fattar beslut om vilken konst som skall finansieras.

Vilka kulturformer kunde vara gratis - eller åtminstone billigare?

Man subventionerar hela tiden olika konstformer i Finland - och det är bra. Jag tror det är bra att även sådana människor som kanske har ganska låga inkomster har realistiska möjligheter att delta i kulturevenemang. Men jag tror inte det är en bra idé att ha kulturevenemangen helt gratis, för jag tror att man måste värdera konsten så att man är redo att betala någonting. Men det är bra att man subventionerar kulturen på något sätt - som man också hittills har gjort

Om du fick välja endast ett kulturevenemang under ett år – vilket skulle det vara?

Det skulle vara opera. Jag är operaentusiast och anser opera vara ett helhetskonstverk som kombinerar poesi, drama och musik. Den stimulerar mig som en helhet och därför går jag på opera så ofta som möjligt.

Mera om Samlingspartiets ståndpunkter i kulturfrågor kan ni hitta t ex i deras kulturmanifest från år 2008.