Hoppa till huvudinnehåll

Tillsynsveterinär stoppar farm i Purmo

Pälsfarm i Kannus
Arkivbild. Pälsfarm i Kannus Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist rävar

Verksamheten vid en farm i Nederpurmo i Pedersöre har stoppats. Orsaken är att foderleveranserna till farmen inte kunde fortsätta av ekonomiska skäl.

Farmaren är uppenbarligen inte certifierad av Saga Fur och har därför inte heller kunnat sälja sina skinn via den organisationen. Det i sin tur har lett till svårigheter när det gäller betalningen för foder åt rävarna och minkarna.

Foderkök tog betalt i skinn

Foderköket Torp Frys som levererat foder till farmen har under en längre tid tagit emot betalning i form av skinn som kunnat säljas vidare på auktioner i Köpenhamn där kraven på certifiering inte är lika stränga. Foderköket slutade med foderleveranserna i samråd med tillsynsveterinär Mikael Nylund och det innebar att verksamheten omedelbart måste stoppas vid farmen i Nederpurmo för att djuren inte skulle svälta.

Veterinären fattade beslut om att stoppa verksamheten vid farmen

Tillsynsveterinär Mikael Nylund gjorde ett förvaltningsbeslut i ärendet den 20 februari i år och enligt beslutet skulle de 500 rävarna och 60 minkarna på farmen antingen säljas, omplaceras eller avlivas.

En mindre mängd rävar, 160 stycken, hyrdes ut till en granne som också är farmare. Enligt planerna skall rävarna säljas tillbaka till den ursprungliga ägaren ifall förhålllandena på farmen kan ordnas upp.

Varken tillsynsveterinären eller farmaren har gått att nå för en kommentar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten