Hoppa till huvudinnehåll

Vad händer om du blir kidnappad?

Avspärrat området med polistejp.
Avspärrat området med polistejp. Bild: YLE Linus Hoffman turunen

I Turun Sanomat kan man läsa att en privat firma kan åta sig att ta hem kidnappade barn från utlandet. Att säkerhetsfirmor tar över polisens verksamhet börjar bli vanligare, men är ju inte på något sätt normen. Vad händer egentligen när någon blir kidnappad här i Finland?

Hundratals anmälningar kommer in till polisen, berättar Thomas Elfgren på Centralkriminalpolisen. I ett läge när någon försvinner gör polisen snabbt en analys av omständigheterna på basen av den information som finns tillgänglig, och tidigare erfarenheter. Oftast rör det sig om tonåringar eller dementa åldringar, och anledningarna till att de är borta kan variera.

- När det är fråga om en mycket ung person, ett barn, så är sannolikheten för att det är en kidnappning mycket stor, eller att barnet utsatts för något annat brott, eller råkat ut för en olycka, säger Thomas.

Vanligtvis en konflikt inom familjen

Om det verkligen är fråga om en kidnappning kommer man snabbt de ansvariga på spåren. Vanligtvis rör det sig om konfliktsituationer i familjen och inget så spektakulärt som ekonomisk utpressning eller politiska kidnappningar som man ser på film.

Nallar i fönster.
15 barn försvinner varje år i Finland Nallar i fönster. Bild: Yle teddybjörn

Om personen i fråga försvunnit utomlands så är det fråga om ett internationellt samarbete som kan se lite annorlunda ut beroende på vart personen förts. Enligt Centralkriminalpolisen försvinner årligen 15 barn i Finland, och av de 15 fallen är det ofta fråga om att barnen förts utomlands som del av en konflikt i familjen.

- Tyvärr är det så att en del av de barnen aldrig kommer tillbaka utan bor kvar i det land de förts till, säger Thomas.

Om den kidnappade befinner sig i landet sätter man ett större pådrag i verket och det brukar resultera i att man löser fallet.

Varför vill folk ha privata firmors hjälp?

Thomas säger att de initiala reaktionerna hos familjer och anhöriga när någon försvinner ofta är desperation, rädsla, ovetskap och en känsla av att myndigheterna inte gör tillräckligt. Det kan också röra sig om att myndigheter i andra länder inte hanterar ärendet rätt.

- Det är ju klart att en familj som blivit av med sitt barn vill göra allt de kan, och upplever man att polisen inte gör sitt kan alternativ som privata firmor vara attraktiva, säger Thomas.

Det finns dylika företag i världen och många är kopplade till försäkringsbolag, berättar Thomas. Har man råd att anlita dem så är det ju förstås inget som hindrar.

- Men att de tar hem folk är nog mycket lovat. Jag tror ofta att det är fråga om att de lokaliserar individerna och sedan agerar med myndigheterna på ort och ställe, säger Thomas.

Risken för att de är oseriöst skötta finns ju alltid, vilket kan vara direkt farligt, men så länge de sköter sig och inte exempelvis ökar säkerhetsriskerna så fungerar det.