Hoppa till huvudinnehåll

Var tredje havsörn dör av blyförgiftning

Död havsörn som krockat med lastbil.
Arkivbild. Död havsörn som krockat med lastbil. Bild: Polisen havsörn

Av 90 obducerade havsörnar dog 27 av blyförgiftning visar en undersökning gjord av Livsmedelssäkerhetsverket Evira och Naturhistoriska centralmuseet.

Juhani Koivusaari, ansvarig för WWF i Kvarkenområdets havsörnsgrupp, är förstummad över uppgifterna.

- Att en tredjedel dör av blyförgiftning är en anmärkningsvärd summa. Jag hade inte väntat mig att det skulle vara så stor andel.

Experterna är rätt säkra på att jakten på sjöfåglar och annat vilt är orsaken till att havsörnarna får i sig bly när de äter kadaver.

- Bly finns också naturligt i naturen men det är inte så stor mängd att var tredje havsörn skulle dö av det. Att en havsörn ska dö av blyförgiftning kräver att den får i sig en stor mängd bly under en kort tid. Det kommer med största sannolikhet av krossat hagel, säger Marja Isomursu, forskare på Evira, till Yle Pohjanmaa.

Blyhagel också i Vasatrakten

Blyhagel i jakt på sjöfågel förbjöds på fastlandet 1996 men det är ännu tillåtet på Åland. En havsörn som dött av blyförgiftning har hittats så långt norrut som i Vasatrakten.

Evira fortsätter också i år att undersöka dödsorsaken hos örnar. Hittills i år har två nya fall uppdagats, ett i Malax och ett i Björneborg.

Isomursu tippar att ett par hagel räcker för att döda en havsörn. Koivusaari å sin sida säger att en havsörn inte borde dö genast av att få i sig blyhagel.

- Den blir svagare och svagare och det gör att den inte kan jaga vilket i sin tur leder till att den dör av svält.

Enligt Eviras forskare borde användningen av blyhagel förbjudas helt och hållet. Blyhagel är helt och hållet förbjudet i Norge och Danmark.

Koivusaari säger att blyförgiftningen kan leda till att beståndet minskar men han tror inte att problemet kommer att bli så stort.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten