Hoppa till huvudinnehåll

Fler dömdes till döden - färre avrättades

giftinjektionsrum
Arkivbild. giftinjektionsrum Bild: EPA/PAUL BUCK giftinjektion

I 22 länder i världen avrättades åtminstone 607 dödsdömda människor förra året. Det är över 170 människor färre än året innan - men samtidigt har fler människor fått en dödsdom år 2014.

Många länder motiverar dödsstraffet med den "nationella säkerheten", konstaterar människorättsorganisationen Amnesty International i sin årliga rapport om dödsstraff.

Över en tredjedel fler människor dömdes till döden i fjol än år 2013. Sammanlagt dömdes åtminstone 2 466 människor till döden förra året - av dem hundratals i Egypten och Nigeria.

Exempelvis i Kina, Pakistan, Iran och Irak avrättades i fjol människor som var misstänka för terrorism. I Pakistan togs dödsstraffet i bruk efter ett avbrott på flera år, på grund av attacken mot en skola i Peshawar.

Också i Jordanien avrättades över tio människor efter ett avbrott på åtta år. I Indonesien kan människor som åker fast för drogsmuggling från och med i fjol dömas till döden.

Men också positiv utveckling sker: De avrättningar som det finns statistik över var i fjol betydligt färre än året innan. Flera länder i Afrika har också tagit steg mot att förbjuda dödsstraff. Dessutom har antalet länder som tillämpar dödsstraff minskat med åren.

Kina värst bland länderna med dödsstraff

I de officiella siffrorna ingår ändå inte avrättningarna i Kina, som misstänks vara ett mångdubbelt antal och som bildar ett stort mörkertal. Amnesty beräknar att tusentals människor årligen döms till döden och avrättas i landet, men informationen är hemlig.

Utöver Kina sker flest avrättningar i Iran (officiellt 289 avrättningar, utöver det dessutom 454 avrättningar), Saudiarabien (minst 90 avrättningar), Irak (minst 61 avrättningar) och USA (35 avrättningar).

I fjol påverkades de officiella dödsdomssiffrorna dramatiskt av att hundratals människor dömdes till döden i massbehandlingar i Nigeria och Egypten.

I Nigeria dömdes officiellt över 500 fler människor till döden än året innan, sammanlagt 659. I Egypten var antalet dödsdömda i fjol minst 509, vilket är 400 fler än år 2013.

Avrättningsmetoderna är hängning, arkebusering, halshuggning och giftinjektioner. I Iran och Saudiarabien genomfördes också offentliga avrättningar.

Av de europeiska och centralasiatiska länderna är det endast Vitryssland som har dödsstraff. I Vitryssland avrättades i fjol tre människor, som verkställdes i hemlighet.

I Mellanöstern stod Iran, Irak och Saudiarabien för 90 procent av alla avrättningar i området och för 72 procent av alla dödsstraff i världen. I Afrika verkställdes avrättningar i Ekvatorialguinea, Somalia och Sudan.

USA står för de enda avrättningarna på den amerikanska kontinenten. Där avrättades dödsdömda människor i sju delstater.

I Asien och Stillahavsområdet avrättas fler människor i Kina än i de andra länderna sammanlagt. Sammanlagt rapporteras 32 avrättningar i området, med avrättningarna i Nordkorea och Kina ingår inte i siffran.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes