Hoppa till huvudinnehåll

När maffiametoder kom till förorten

En man lägger ner blommor utanför den restaurang i Göteborg där en gängrelaterad dödsskjutning ägde rum 18.3.2015
En man lägger ner blommor utanför krogen i Göteborg där två män sköts ihjäl. En man lägger ner blommor utanför den restaurang i Göteborg där en gängrelaterad dödsskjutning ägde rum 18.3.2015 Bild: EPA/ADAM IHSE dödsskjutning

Gängvåldet trappas upp i Sveriges förorter, samtidigt som allt fler unga människor lever i utanförskap. Modellerna tas från amerikanskt gängvåld och motorcykelklubbar.

Den allt bredare rekryteringen till kriminella gäng syns bland annat i Biskopsgården i Göteborg, där två män dödades och flera skadades efter en våldsam skjutning på en krog för ett par veckor sedan. När Yle Nyheter besöker Biskopsgården ligger fortfarande ljus och blommor utanför den restaurang, där flera vanliga krogbesökare drabbades, i en av de mest brutala gängvåldsskjutningarna i Sverige.

Hela stadsdelen är chockad och nu ställs krav på att något måste göras för att bekämpa utanförskapet. Biskopsgården är en tydligt segregerad förort, enligt mätare som berättar om hur många som arbetar, hur många som lever på långvarigt försörjningsstöd och hur stor andel som saknar gymnasiebehörighet.

- Det finns inga jobb här. Vi måste fixa jobb åt ungdomar så att de inte har krafter att gå ut och hålla på med kriminalitet, säger en ung man som Yle Nyheter har talat med.

- De flesta går knappt i skolan, de flesta har hoppat av, de orkar inte mera, det finns bara en väg ut, säger en annan.

Lokalsamhällen med egna regler

Göteborg hör till de mest uppdelade städerna i norra Europa och inom segregerade områden kan man säga att samhället fungerar enligt egna regler.

- Man tar till exempel banken - man går inte till en vanlig traditionell bank och lånar pengar, utan man gör det av andra personer i området. Vi talar narkotika, om vem som ska sälja narkotika. Vi talar tobaks- och spritvaror - i stället för att köpa dem i vanliga butiker, så har man tagit över butiker i vissa områden, säger Thomas Fuxborg, presstalesman för polisen.

Samma problematik är bekant i allt fler förorter i Sverige. Rikskriminalpolisen skriver i en rapport från oktober ifjol om allt som allt 55 områden, där kriminella nätverk har en stor inverkan på lokalsamhället. Forskaren Torbjörn Forkby talar om ungdomar, som ofta är andra generationens invandrare, som känner att de inte tillhör resten av samhället.

- I en del områden i Göteborg går barn i skolor, där man känner att "här går vi som inte kommer att lyckas lika bra som andra", säger Forkby , som är docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet.

Gängvåldet har nya drag

I Göteborg skedde en upptrappning av gängkriminaliteten från början av 2000-talet, då det förekom uppgörelser som hade att göra med till exempel narkotikahantering eller beskyddarverksamhet. Enligt Forkby kopplas den typen av uppgörelser lätt till varandra - när aktioner börjar på ett visst ställe galopperar de lätt vidare.

- Vi ser stadsdelsgrupperingar, som vi inte har sett under tidigare perioder. Jag talar om ganska unga personer, som har ett intresse eller en fascination för någon form av "out law"-kultur. De kan också härma hur gäng fungerar i USA, eller mc-gäng eller undergrupper till dem. Det är ofta unga män, utan annat hopp i samhället, som kan se en alternativ tillhörighet, säger Forkby.

De två unga män som Yle Nyheter träffar i Biskopsgården tror att våldet kommer att eskalera. Till gängkriminaliteten hör nämligen också ett hämndmönster.

- Det kommer att bli hämnd - det kommer att bli krig här i Biskopsgården.

Läs också