Hoppa till huvudinnehåll

Tänker du låta dig luras idag?

Ida Känsäkangas
Ida Känsäkangas Ida Känsäkangas Bild: yle/Maud Stolpe ida känsäkangas

Aprilskämt:

  • Sedan att skämta anses härstamma från 1500-talet i och med övergången till den gregorianska kalendern och nyåret flyttades från första april till första januari.
  • De som inte accepterade kalenderändringen ansågs dumma och kunde utsättas för skämt.
  • Traditionen att tillåta skämt en viss dag är vida spridd.
  • Djursymboler för den som låter sig luras är t.ex. sill, fisk, groda och gök.
  • Tidigare lurade man ofta folk att gå någonstans för att uträtta något onödigt.
  • Idag förekommer aprilskämten främst i media för att lura en större allmänhet.
  • Olika webbplatser brukar samla in årets bästa aprilskämt.
  • Inga direkta regler finns för aprilskämt, men principen är att skämten inte ska skada någon allvarligt.
Traditionen att den första april lura varandra är väldigt gammal, men varifrån den sist och slutligen kommer och hur den har spritt sig är höljt i dunkel. Det konstaterar Ida Känsäkangas, som studerar folkloristik vid Åbo Akademi. Hon har tittat närmare på aprilskämtandet.

Oklart ursprung
En teori till varifrån aprilskämtandet kommer är att det skulle härstamma från 1500-talet då man övergick från den julianska till den gregorianska kalendern. Då skulle en del inte ha godkänt eller fattat förändringen och de ansågs då dumma och kunde luras på olika sätt. Men å andra sidan finns det belägg för att folk skulle ha skämtat med varandra den föresta april redan före 1500-talet.

Djursymboler
Djur som förekommer i den här traditionen är till exempel fiskar. I Sveige är man dum som en sill och i Finland ska man äta sill. I Frankrike talar man om själva dagen som aprilfisken och där kan man fästa pappersfiskar på folks ryggar utan att de märker något. Kanske fiskan symboliserar att små fiskar är lätta att fånga och den är således lättlurad. I Skottland är det inte fiskar som gäller utan där är man dum som en gök då man låtit lura sig.

Köp jagedumpiller
Tidigare var det populärt att skicka folk ut på olika ärenden, ett exempel kunde vara att skicka någon till apoteket för att hämta jagedumpiller eller så kunde en snickare skicka en annan för att köta spikolja. Idg förekommer aprilskämten både privat och i media med varierande framgång. Det viktigaste med skämten är att inte gå för långt så att skämtet faktisk skadar någon. Det hela ska vara ett sätt att skoja i vardagen säger Ida Känsäkangas.

Läs också