Hoppa till huvudinnehåll

Eurovisionen år 1968

Spanska Massiel vann Eurovisionen år 1968.
Spanska Massiel vann Eurovisionen år 1968. Spanska Massiel vann Eurovisionen år 1968. Bild: EBU eurovision 1968

Speciellt de kvinnliga sångarna utnyttjade den första sändningen i färg genom att klä sig färggrant. Britternas Cliff Richard blev tvåa med minsta möjliga marginal.

Efter Sandie Shaws vinst med Puppet on a string var det Storbritanniens tur att arrangera Eurovision song contest. Platsen var Royal Albert Hall i London.

Tävlingen år 1968 var den första att sändas i färg i vissa länder, men inte i Finland. Kvinnorna utnyttjade det genom att ha färgglada klänningar, medan det inte direkt syntes i männens klädsel. Ett undantag var italienska Gianni Mascolo som representerade Schweiz i en grann orange kostym och orangea glasögon.

Gianni Mascolo representerade Schweiz i Eurovisionen år 1968.
Färggranna Gianni Mascolo representerade Schweiz i Eurovisionen år 1968. Gianni Mascolo representerade Schweiz i Eurovisionen år 1968. Bild: EBU 60-tals mode

Också svenska Claes-Göran Hederström använde sig av den trendiga orange färgen, men endast i sin slips. Hans låt Det börjar verka kärlek, banne mej kom på femte plats och toppades senare Svensktoppen och klarade sig också bra i Norge.

Finska Kristina Hautala i en limegrön klänning kom på delad sista plats med Kun kello käy. Ett poäng hade låten ändå fått av Norge.
Vadslagningsbyråerna och britterna var säkra på att de skulle vinna igen då de skickade kungen av britpop Cliff Richard till tävlingen. Richard hade spelat in många succémelodier och medverkat i populära filmer. Congratulations var flitigt spelad i de brittiska radiokanalerna redan innan tävlingen och han fick stora applåder då han steg upp på scenen.Men istället för att ta hem vinsten två år i rad blev det Spaniens tur att glänsa. Spanska Massiel vann över Cliff Richard med endast ett poäng. Britterna var ursinniga över att en sång som hette La la la och flera gånger repeterade den enkla frasen, kunde vinna över deras popstjärna. Men så gick det.

Massiel återvände till Spanien som en nationalhjälte. Det var inte ens meningen att just hon från början skulle framföra låten, utan hon kallades in nio dagar före tävlingen. Hon avbröt till och med sin turné i Mexiko för att kunna vara med i Eurovisionen. Från början skulle Joan Manuel Serrat sjunga sången men vägrade då hon inte fick göra det på katalanska.
"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.

Läs också