Hoppa till huvudinnehåll

Färga tårtpapper med karamellfärg

Dekorationer med tårtpapper till festbordet i rosa och gult
Dekorationer med tårtpapper till festbordet i rosa och gult Bild: Lee Esselström tårtpapper

Förberedelserna inför ett kalas eller en fest är bland det roligaste jag vet. Att drömma, planera och visionera. Välja färger och tema. Ofta kan det bli väldigt kostsamt att ordna en fest så det är en utmaning att få det fint och samtidigt hålla en låg budget.

Vita tårtpapper hittar man i de flesta mataffärer och likaså karamellfärg och kombinationen av dessa två kan ge många fina dekorationer till kalaset. Färga pappren i en färg som passar just ditt valda tema, för bröllop, dop eller studentexamen. Förutom att ha dem som vanliga kakpapper under det ätbara kan du t ex göra en girlang, strö ut dem på festbordet istället för duk, dekorera glas, påsar och paket.


Du behöver:

  • vita tårtpapper
  • flytande karamellfärg
  • vatten
  • hushållspapper
  • handskar
  • tomma glasburkar
  • papperssnöre eller fina band
  • bokstavsstämplar och stämpeldyna
  • papperspåsar

Så här gör du:

1. Välj ett kärl som rymmer tårtpappren du vill använda. Jag använde ugnsplåtar.
2. Häll upp vatten så att det säkert täcker pappren. Jag hällde ca 5 dl på en plåt.
3. Häll i karamellfärg. Ju mer färg desto starkare färg i slutändan. Du kan blanda karamellfärgerna sinsemellan för att få t ex en lila nyans. Tänk på att färgen ljusnar när den torkar. Jag använde här en hel liten flaska i ett färgbad.
4. Förbered torkningen genom att bre ut hushållspapper att sätta ut de färgade tårtpappren på.
5. Ta ett tårtpapper i gången och blöt det helt. Ibland kan man behöva svänga på tårtpappret så att det suger i sig färg på båda sidor. Ungefärg tio sekunder ska de vara i badet och sedan lyfter man försiktigt upp dem och lägger på tork på hushållspapper.

OBS! Tårtpapper är tunna och går lätt sönder så det gäller att vara både snabb och försiktig. Vissa tårtpapper är så dålig kvalité att de inte vill hålla alls medan andra är mer hållbara.

6. Färga alltid extra tårtpapper så att du säkert har tillräckligt.
7. Låt dem torka. Det tar ca 4h beroende på omständigheterna. Färgen ljusnar och de blir lite skrynkliga.
8. Samla ihop pappren och stryk dem släta igen mellan två hushållspapper.
9. Nu är de färdiga att användas till vad du vill!

Tvätta ur tomma sylt- och gurkburkar från glasåtervinningen och dekorera dem med ett egenfärgat tårtpapper, lite fint band och en namnlapp så får du festliga glas som är lätta att hålla reda på under hela kalaset.

Att dekorera paket eller påsar i samma stil som övrigt på kalaset är också fint. Vik ett tårtpapper på mitten och sätt lim på den ena halvan. Limma fast den uppe på en papperspåse som du tryckt text eller namn på och vik sedan över andra halvan av tårtpappret och knyt runt ett band.

Se även fler tips för kalasdukning på samma tema här.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi på redaktionen

  • En grönare chili con carne

    Bondbönor, grönsaker och svamp till en fin bit nötkött.

    Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

  • Lampskärm i papper

    Se ljuset med en lampskärm i papper!

    Att förändra saker man har hemma är befriande! Så passa på att damma av den gamla tråkiga lampskärmen och ge den ett nytt utseende med hjälp av några hundra papperscirklar!

  • Svarva en mortel i björk och ask

    Svarva i torrt trä för att minimera sprickrisken.

    Det är lättare att svarva i fuktigt trä men en mortel är det säkrast att svarva i torrt.

  • Bröd med insektmjöl

    Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

    Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

  • Bönor och ärter med trattkantareller och parmesan

    Baljväxter används alldeles för lite med tanke på att de suger upp smak och blir väldigt aromatiska och mustiga när man väl ger dem en chans! Vi gör en krämig och fyllig rätt som piffas till med en enkel fänkålssallad.

  • Marockanska inlagda citroner

    En god och frisk krydda till en mängd olika rätter.

    Marockanska citroner är citroner inlagda med salt. Vi gör en aningen mjukare variant som blir en god och frisk krydda till en mängd olika rätter. Men det gäller att vara ute i god tid - den här burken ska nämligen stå en hel månad innan man öppnar och smakar!

  • Citrus confit

    Konservering i sockerlag ger hållbarhet i flere månader.

    Confit betyder konservering, i det här fallet i sockerlag. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sej flere månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

  • Sticka sockor med Finland 100 år mönster

    Lee har gjort ett till mönster baserat på folkets bidrag.

    Tillsammans med folket skapade Lee ett par nya stickmönster för att hylla vårt hundraåriga land. Nu kommer ytterligare ett mönster, denna gång till ett par sockor, som matchar de tidigare produkterna.

  • Energikick med superpulver

    Så mixar du ihop ett nyttigt mellanmål.

    Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.

  • Nyttiga nötter och eget nötsmör

    Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

  • Vaklucka - lucka till isvak

    För regelbundet bad i vaken hela vintern.

    Det hela började med att Elin sade sig vilja vinterbada regelbundet. Men för att vinterbada behöver man en vak, och de kan vara rätt arbetsdryga att hålla öppna. Jim byggde därför en lucka till isvaken.

  • Lekfulla fönsterdekorationer

    Rita direkt på fönstret och skapa magi!

    Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Svarva en mortel i björk och ask

    Svarva i torrt trä för att minimera sprickrisken.

    Det är lättare att svarva i fuktigt trä men en mortel är det säkrast att svarva i torrt.

  • Lampskärm i papper

    Se ljuset med en lampskärm i papper!

    Att förändra saker man har hemma är befriande! Så passa på att damma av den gamla tråkiga lampskärmen och ge den ett nytt utseende med hjälp av några hundra papperscirklar!

  • En grönare chili con carne

    Bondbönor, grönsaker och svamp till en fin bit nötkött.

    Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

  • Gröt med rökt råg och kryddor

    Varför inte koka en god råggröt till middag?

    Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag?

  • Kitsch och ett gammalt gökur

    Camilla återupptäcker och återuppväcker ett gökur.

    Att omge sig med saker som gör en glad är en riktigt fiffig linje att följa. Att stiga ur sin komfortszon och ta ett färgglatt steg åt sidan kan kännas bra. Att mixa stilar utan begränsning och upptäcka att man befinner sig i kitschens värld är underbart!

  • Bröd med insektmjöl

    Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

    Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

  • Bästa burken är återanvänd

    Zero waste med konstnärliga burkar.

    Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

  • Marockanska inlagda citroner

    En god och frisk krydda till en mängd olika rätter.

    Marockanska citroner är citroner inlagda med salt. Vi gör en aningen mjukare variant som blir en god och frisk krydda till en mängd olika rätter. Men det gäller att vara ute i god tid - den här burken ska nämligen stå en hel månad innan man öppnar och smakar!

  • "Zero waste" -sik

    Ät hela fisken!

    Ät hela fisken! Fenor, fjäll och ben har så mycket god smak som vi annars går miste om. Alla de olika delarna av fisken kan frysas in och tillredas senare.

  • Kyld flaska och lätt hand ger rätta hugget

    Lär dig sabrera champagnen elegant!

    Vill du imponera på släkt och vänner med att korka upp bubblet på nyårsafton med sabel? Tricket för en lyckad sabrering är en välkyld flaska och att glida med sabeln snarare än att hugga.