Hoppa till huvudinnehåll

Monaco prickas av FN - skymfande av furstefamiljen kan leda till fängelse

Prins Albert II av Monaco och Charlene Wittstock.
Furst Albert II och hans fru, furstinnan Charlene av Monaco. Prins Albert II av Monaco och Charlene Wittstock. Bild: Jochen Lübke / EPA prins albert ii

FN:s människorättskommitté prickar furstendömet Monaco för stränga straff mot dem som skymfar furstefamiljen. I Monaco kan den som fäller smädliga kommentarer om furstefamiljen dömas till upptill fem års fängelse.

FN:s människorättskommitté skriver i ett utlåtande att det är brottsligt att döma någon till fängelse för att använda sin yttrandefrihet.

De som gör sig skyldiga till så kallade majestätsbrott döms oftast till böter, men det har också hänt att fängelsestraff har delats ut.

Kommittén nämner särskilt ett fall från september 2014, då en ung man dömdes till fängelse i tre månader för att ha skymfat furstefamiljen på offentlig plats. Åklagaren hade krävt ett straff på 8 dagars fängelse och 1 000 euro i böter.

Till skillnad från många andra konstitutionella monarkier har Monacos regent, furst Albert II, mycket politisk makt. Familjen Grimaldi har regerat över landet sedan år 1297.

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har som uppgift att övervaka att konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter följs. Kommittén består av 18 expertmedlemmar.

Annina Wallius, Yle Uutiset

Läs också