Hoppa till huvudinnehåll

Närmare 150 döda i attack mot campus i Kenya

Antalet dödsoffer i den beväpnade attacken mot ett universitetsområde i Kenya har stigit till minst 147, rapporterar Kenyas nationella katastrofcentrum.

Enligt inrikesminister Joseph Nkaissery var de flesta av de dödade studerande. Också två poliser, en soldat och två väktare.

Minst 79 människor skadades i samband med att över 500 studerande befriades från universitetsområdet i staden Garissa. Garissa ligger nära gränsen till Somalia.

Fyra gärningsmän har dödats.

Kenyanska säkerhetsstyrkor har befriat de flesta ur gisslan. Hotet uppges nu i stort sett vara över.

Terrorgruppen al-Shabab säger sig ligga bakom attacken.

Beväpnade män gick till attack på morgonen i sovsalarna

Ungefär en handfull tungt beväpnade män gick till attack i morse och uppges ha tagit gisslan. Männen sköt två vakter och stormade sedan området. De gick in i sovsalarna när de studerande skulle gå till morgonbönen. Ett ögonvittne beskriver hur han vaknade till skottlossning och sprang ut tillsammans med flera andra killar.

- Vi sprang till ett närliggande fält och satt där. Skottlossningen fortsatte. Då sprang vi mot staketet och tog oss ut från skolans område.

Polisen och militären omringade området men hade svårt att komma in på universitetsområdet eftersom de blev beskjutna inifrån. Skottlossning och explosioner har hörts under hela dagen.

Varningar om en planerad attack

En studerande uppger för nyhetsbyrån Reuters att skolans rektor tidigare i veckan stängde universitetet efter varningar om en planerad attack inför påskhelgen. Universitetet i Nairobi har också varnats. Internationella underrättelsetjänster sägs ha snappat upp signaler om eventuella attentat den här veckan.

Somaliska al-Shabab-islamister har tagit på sig skulden för attentatet och säger att de håller kristna som gisslan. Enligt studerande som tagit sig ut från området hade männen hotat att döda alla som inte är muslimer. Flera muslimska ungdomar släpptes fria.

Al-Shabab pressat i Somalia

Al-Shabab ser Kenya som sin fiende eftersom kenyanska trupper från och med år 2011 strider mot organisationen i Somalia. Terrorgruppen har pressats tillbaka i Somalia den senaste tiden efter en rad koordinerade militärattacker mot den. Flera högt uppsatta medlemmar har dödats i attackerna som utförts av USA och de afrikanska styrkorna. Al-Shabab-medlemmar misstänks ha flytt till grannlandet Kenya.

Terrorgruppen har slagit till i Kenya flera gånger. Den värsta attacken hittills var mot köpcentret Westgate i huvudstaden Nairobi i september 2013. Då dödades 67 personer.