Hoppa till huvudinnehåll

Påsk + deckare = sant

Påskekrim
Påskekrim Bild: YLE/Marit Lindqvist påskekrim

I Norge har man långledigt under påsken och de flesta drar upp till fjällen för att skida och läsa deckare.

Traditionen med att läsa deckare under påskhelgen, s.k. påskekrim, går tillbaka till år 1923 när poeten Nordahl Grieg och hans kompis Nils Lie skrev ihop en detektivhistoria med titeln Bergenstoget plyndret i natt under signaturen Jonathan Jerv.

Nordahl Griegs bror Harald Grieg var förlagsredaktör på Gyldendal forlag, och han bestämde sig för att satsa stort på marknadsföringen av den nya boken som kom ut lagom till påskhelgen.

På palmsöndagen pryddes alla de stora tidningarnas förstasidor av en stort uppslagen nyhet om ett rån ombord på tåget från Bergen till Oslo, och väldigt få läsare insåg att det var fråga om en annons. Detta skedde 15 år innan Orson Wells legendariska radiohörspelsversion av H G Wells Världarnas krig skapade kaos och förvirring i Amerika när man trodde att landet höll på att invaderas av marsianer.

Kriminalhistorien Bergenstoget plyndret i natt kom att bli startskottet för traditionen med påskekrim. Många förlag ger ut deckare just till påsk, tidningarna kör med deckarföljetonger, norsk radio sänder deckarhörspel och tv sänder extra mycket krim.

År 1928 filmatiserades Bergenstoget plyndret i natt och man kan se filmen på Nasjonalbibliotekets webbplats eller på Youtube.

Långhelg i fjällen

Liv Olli, pensionerad pressekretetare på norska ambassaden i Helsingfors, berättar att skolorna har långledigt över påskhelgen från palmsöndagen till annan dag påsk, och att många familjer passar på att åka till fjällen för att skida över påsken.

Förr var stugorna rätt primitiva och många stugor saknade t.ex. elektricitet – då samlades man om kvällarna kring den batteridrivna radioapparaten för att lyssna på en deckarföljetong, eller så slog man sig ner framför brasan för att läsa en spännande historia.

Mer från programmet