Hoppa till huvudinnehåll

Prästen "bor" i Borgå ortodoxa kyrka under påsken

Pastor Mikael Sundkvist tänder ljus i Borgå ortodoxa kyrka
Prästen Mikael Sundqvist tänder ett ljus i Borgå ortodoxa kyrkobyggnad vid ikonen för Kristi förklarings kyrka Pastor Mikael Sundkvist tänder ljus i Borgå ortodoxa kyrka Bild: Yle/Sune Bergström pastor

För en ortodox präst finns det inte mycket under kategorin "i övrigt" under påsken, konstaterar prästen Mikael Sundkvist, till vardags präst i Dickursby ortodoxa kyrka i Vanda.

Borgå ortodoxa kyrka
Borgå ortodoxa kyrka Bild: Yle/Sune Bergström kristi förklarings kyrka

Mikael Sundkvist presenterar Borgå ortodoxa kyrka väster om Borgå begravningsplats. Det är en modern ortodox kyrka som invigdes den 5 augusti 1989.

Byggmästare Juhani Sorsa har planerat kyrkan. Den betjänar 600-700 församlingsmedlemmar i Borgå, Sibbo, Askola, Borgnäs och Pukkila.

Kyrkan hör till Helsingfors ortodoxa församling. Gudstjänster hålls i kyrkan i huvudsak varannan vecka.

Borgå ortodoxa kyrka har en aktiv kyrkokör och klubbverksamhet för både barn och vuxna. Dessutom ordnas kurser i ikonmålning.

gamla rådhuset i borgå
gamla rådhuset i borgå Bild: YLE/Stefan Härus rådhustorget i borgå

Den nuvarande kyrkobyggnaden är inte den första i Borgå. Under den ryska tiden på 1800-talet fanns en ortodox kyrka i gamla rådhuset i Borgå.

Efter krigen fanns en kyrka i Gammelbacka gårds huvudbyggnad och under 1970-80-talet samlades de ortodoxa församlingsmedlemmarna till gudstjänst i lilla kyrkan i Borgå, invid domkyrkan.Borgå ortodoxa kyrkas klockstapel
Borgå ortodoxa kyrkas klockstapel Bild: Yle/Sune Bergström kristi förklarings kyrka

Kyrkor runt om i Nyland

Också Lovisa har en ortodox kyrka men den hör till Kotka ortodoxa församling. Borgå ortodoxa kyrka är en del av Helsingfors ortodoxa församlings östra område. Dit hör också Dickursby, Träskända och Klövskog kyrkor.

Församlingen har kyrkor också i Helsingfors, Hagalund i Esbo, i Lojo, Vichtis Nummela och i Hangö.

De vackra klockorna i Borgå ortodoxa kyrka klingar inte med en knapptryckning som i många av landets kyrkor, utan med handkraft.

Läs också:

Allt klart för Virvon, varvon...
Här hittar du allt om nyländsk förmiddag!

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland