Hoppa till huvudinnehåll

Tre liganykomlingar – hur jämnt kan det bli?

esa terävä fotbollsligans info 2015
HIFK:s lagkapten Esa Terävä. esa terävä fotbollsligans info 2015 Bild: Yle/Janne Karinkanta terävä

Det finns hela tre nya lag med i leken då Fotbollsligan sparkas igång den 12 april. Trots det här och att det finns en solklar mästerskapsfavorit är det många som talar om en jämn säsong.

HIFK, FC KTP och Ilves återvänder till ligakartan den här säsongen. Ofta talar man om att nykomlingen kommer att få det tufft, och det här året finns det hela tre av dem. Det är ändå få som väntar sig tydliga nivåskillnader eller stora poängluckor i serietabellen.

- Jag tror att varken vi eller något annat av de nya lagen blir en lätt match för de andra. Det finns inte någon som kommer att vara klart sämst i år, anser HIFK-kaptenen Esa Terävä.

De övriga klubbarna tänker inte underskatta nykomlingarna, men tvivlar på att man haft tillräckligt med tid för att få ihop ett lag som orkar hela säsongen igenom.

- Jag tror inte det blir större nivåskillnader. Senaste åren har det varit jämnt. Men om något av de nya lagen som kanske har en tunnare trupp lider av skadeproblem kan det leda till att de är väldigt dåliga, befarar RoPS Antti Okkonen.

FC Interns Henri Lehtonen tvivlar också på att speciellt KTP och Ilves haft tillräckligt med tid att bygga lag som tål alltför många smällar. Han tror att samtliga nykomlingar kommer att hålla till i det nedre skiktet men tror inte att det uppstår några enorma luckor i tabellen.

- Man kan inte säga att ett lag är sämre än de andra. Största delen av matcherna kommer säkert att vara sådana att man kämpar hårt om tre poäng.

"Det borde inte finnas tre nya ligalag"

Enligt FC Lahtis chefstränare Toni Korkeakunnas är det livsviktigt för den nya trion att få en bra start på säsongen.

- De nya lagen har bra energi, stämning och kämpar hårt. De kan få många poäng under våren och det är viktigt för dem att de börjar bra. Men det finns en risk att det blir två våningar i tabellen.

Före Korkeakunnas tog över i Lahtis förra säsongen tränade han MyPa i tre år. Han fick på nära håll följa med klubbens ekonomiska svårigheterna som till slut ledde till MyPa:s konkurs i början av det här året.

- Det borde ju inte gå så att det finns tre nya ligalag under en och samma säsong. Jag tycker ju att det är synd och det känns jätte tråkigt vad som hände med MyPa. Jag hade tre fina år där. Men om man tänker på de nya lagen så är det ju goda fotbollsstäder som kom med och jag tycker att de alla hör hemma på liganivån.

Få vågar ens tala om att utmana HJK
"Välkommen pessimism inom finländsk fotboll"

Läs också

Nyligen publicerat - Sport