Hoppa till huvudinnehåll

Vi krossar tandmyter

En tjej som borstar tänderna.
Hmmm ... hur var det nu? Kan ost ersätta tandborstning? En tjej som borstar tänderna. Bild: EPA/OLIVER BERG borstar tänder

Kan ost ersätta tandborstning? Ska du borsta före eller efter frukost? Är vita tänder friska tänder? Myteriet tar hål på tandmyterna.

Tandmyterna kommer och går, och alla har en egen sanning om hur många gånger man ska borsta, när man ska göra det, eller hur karies egentligen sprids från tand till tand.

Tandläkarna Jukka Meurman och Erja Nuutinen hjälper Yle Uutiset att borra hål på myterna.

Du ska borsta tänderna flera gånger om dagen - SANT!

Ja, men inte för många gånger. Det räcker med en gång på morgonen, och en gång på kvällen. Borstar du fler än två gånger riskerar du bara att slita ut tänderna. Du ska borsta i minst två minuter, för mindre tid än det räcker inte att få bort allt dåligt som samlats på tänderna.

En kvinna som dricker apelsinjuice
Apelsinjuice gör emaljen svagare. En kvinna som dricker apelsinjuice Bild: YLE sugrör

Du ska borsta tänderna före frukost - SANT … OCH FALSKT!

Om du äter mycket citrusfrukter eller dricker till exempel apelsinjuice på morgonen är det bra att borsta före, för citrusfrukter gör tänderna skörare. Äter du inte det så är det inte så stor skillnad. Det finns ändå viss forskning som visar att all mat kan göra tänderna lite skörare just efter att du ätit, så vill du vara på den säkra sidan borstar du före. Eller så väntar du en halv timme efter frukosten och borstar då.

Du ska inte skölja bort tandkrämen efter att du borstat - SANT!

Om du vill ha kvar effekten som fluor ger (alltså skyddar tänderna från karies) så ska du inte skölja munnen. Vill du inte gå omkring med tandkräm i munnen kan du skölja lite lätt. Effekten av fluoren blir mindre, men stannar ändå kvar mer än om du sköljer riktigt ordentligt.

Du ska använda tandtråd före tandborstningen - SANT!

Först tandtråd, sedan tandborstning. Det är bäst att först ta bort all smuts mellan tänderna, och sedan gå igenom hela munnen med borsten för att få bort allt. Det här är ändå ingen superregel. Det är alltså inte dåligt om du gör det tvärtom.

ost
Ju fetare ost desto bättre. ost Bild: EPA/RAINER JENSEN ost

Om du inte orkar borsta tänderna, hjälper det om du äter ost - SANT!

Ost innehåller kalk och fosfor, alltså det som också tanden byggs upp av. Ost innehåller också fett, som skyddar tänderna lite grann. Därför kan det också vara bra att avsluta måltiden med en bit ost, så som man ofta gör i Centraleuropa. Men kom ihåg: ost kan ändå aldrig ersätta tandborstning.

Ett litet hål blir bättre om du borstar noga - FALSKT!

För det första, är det ett riktigt hål blir det bara bättre genom att lappa hålet. Med ett litet hål menar man en början på ett hål, som inte ännu blivit till ett riktigt hål.

För det andra, bara genom att borsta blir det inte bättre, du måste borsta med fluortandkräm, och undvika socker. Ibland kan man också behöva använda till exempel en fluorgel.

Vita tänder är friska tänder - FALSKT!

Tändernas färg har inget att göra med hur bra de mår, förutom när vi talar om riktigt missfärgade tänder som uppstått på grund av exempelvis rökning. Att människor har olika färg på tänderna är helt naturligt och på många blir färgen mörkare med åren. Är de gula betyder det att det som finns inne i tanden, det som kallas dentin, syns igenom bra.

Rotfyllda tänder kan med tiden få en blågrå missfärgning. Det här är tydligast nere vid tandhalsen.

Man och kvinna som kysses
Njut av kyssen istället för att tänka på tänderna. Man och kvinna som kysses Bild: AP Graphics Bank. kyssande,livskraft

Om du kysser någon sent på kvällen måste du borsta tänderna på nytt - FALSKT!

Egentligen beror det på vem du kysser. Är det någon du pussar eller kysser ofta har ni redan samma mikroorganismer i munnen, så då spelar det ingen roll. Kysser du någon som har helt vanliga tänder är det nog heller inte så farligt. Visst sprids bakterierna från mun till mun, men inte så mycket att det är något att vara rädd för.

Kysser du någon som har riktigt usla tänder, med massor av karies, är det nog bra att borsta. Tyvärr kan det ändå vara så att endast borstning inte fungerar. Munnen borde istället desinficeras ordentligt. Och så kanske du kunde fundera på att ge din partner några goda råd i tandvård.