Hoppa till huvudinnehåll

"Vindkraft okej, placering måste man fundera på"

Carl Haglund hann svara på över femtio frågor i den rekordlivliga chatten på Svenska.yle.fi. SFP:s partiordförande talade för vindkraft och avslöjade också vem som är hans bästa vän i regeringen.

Under den dryga timme som chatten pågick besvarade Haglund frågor om allt mellan himmel och jord. Ämnen som försvarsmaktsreformen, tunnel till Tallinn, kommunfusioner, socialbidrag och samfundsskatt avhandlades i rask takt.

"Hanna" var intresserad av Haglunds åsikt om vindkraftverk i skärgården.

– Vindkraft är okej, placeringen måste man fundera på noga. Hellre i större helheter än utspritt osv. Invånarnas behov måste tillgodoses vid etableringar.

En annan finlandssvensk favoritfråga lyftes också fram, av "Johan", som frågade: "När borde studierna i det andra inhemska språket inledas i samtliga Finlands skolor?".

– Skulle SFP få bestämma skulle vi inleda i första klass. Här har vi inte fått stöd av de andra partierna.

Signaturen "Språkpolis" gick vidare på samma tema och frågade: "Enligt mig skulle SFP ha förutsättningar att vara ett parti i storlek med Vänsterförbundet och De gröna. Frågan om obligatorisk skolsvenska innebär ändå att många (främst finnar) av princip inte vill rösta på SFP. Skulle inte SFP kunna offra språkfrågan om man permanent kunde fördubbla väljarstödet och på så sätt få större inflytande i framtiden i såväl språkfrågor som andra viktiga politiska frågor? Eller är det helt tabu?".

– SFP ska nog vara partiet som talar för två nationalspråk. Vi har dock även andra centrala värderingar som i detta val fört med sig nya människor som är aktiva inom SFP. Exempelvis har vi en egen lista i Uleåborgs valkrets med 16 kandidater.

Signaturen "Österbottningen" undrade vad Haglund anser om tvåspråkiga skolor. Haglund inledde med en motfråga.

– Ja, vad är det? Vi är för språkbad (vi har varit pådrivande). Vi har också samlokaliseringar i SFP-styrda kommuner.

Regeringsbästisen är samlingspartist

Carl Haglund fick också flera frågor av privat natur. "Emma" ville veta vem i regeringen som är Haglunds bästa kompis.

– Det är nog Petteri Orpo, skrev Haglund först.

Men tillade sedan snabbt:

– Fick inte svara Anna-Maja, säger Yle :)

Petteri Orpo är samlingspartistisk jord- och skogsbruksminister. Anna-Maja Henriksson är justitieminister och Haglunds partikamrat i SFP.

Haglund ombads också räkna upp sina idoler i politiken, av signaturen "Miljömedveten studerande".

– Elisabeth Rehn, Jan-Erik Enestam, Margareta Pietikäinen, Henrik Lax och Pär Stenbäck är några jag gärna nämner.

Namnet "Posti" en skandal

Signaturen "Österbottning" ställde en fråga om namnet "Posti". "Hur kommer det sig att statsägda Posti har tillåtits ge avkall på det svenska namnet Posten?". Haglund skrädde inte orden.

– Det är faktiskt en skandal. Vi har som ambition att få dem att ändra sig.

"Fredrik" frågade om högskolenätet. "Man får höra emellanåt att högskolenätet i Finland har alltför många enheter. Kunde man centralisera de knappa tillgångarna genom att skära ned i antalet enheter?".

– Det lär nog sannolikt gå just så att antalet enheter minskar i framtiden.

Haglund fick flera frågor om landsbygden. "Therese" frågade hur SFP tänker se till att vi även de kommande fyra åren har en livskraftig landsbygd?

– Levande landsbygd är en viktig fråga och har alltid varit viktigt för SFP. I den här regeringen har vi varit rätt ensamma om att försvara landsbygden. Företagande och primärnäringarna är livsnerver på landsbygden. Men även fungerande kommunikationer, utbildning med mera håller landsbygden levande.

Regering med Sannfinländarna?

Signaturen "Ekenäs 77" ställde en fråga om eventuell framtida regeringsmedverkan: "Ska SFP gå med i samma regering med Sannfinländarna?".

– Ingen favorit men ifall vi kan enas om ett program är det i teorin möjligt. Det skulle kräva att sannfinländarna kan ge avkall på sin flykting-, migrations-, språk- och EU-politik.

Haglund fick också besvara en fråga om Åland: "Vad anser du om Åland? Borde Åland få bli självständigt om de så önskar?".

– Nja. Inte principiellt mig emot men tycker att nuvarande upplägg med långtgående självstyre fungerar. Tror inte heller att detta vore i Ålands intresse.

"Jenny" tog fasta på att Haglund tidigare svarat jakande på frågan om han är feminist och undrade varför?

– För att jag anser att kvinnor och män är lika värda och ha samma möjligheter i livet. Använder sällan begreppet om mig själv men har alltid värnat om jämställdhet. Vill att min lilla dotter och min lilla son ska ha samma utgångsläge oberoende av kön.

I en videointervju med valproducenten Anne Suominen efteråt berömde Haglund frågorna som ställdes.

– Jag tyckte de var insiktsfulla, genomtänkta och de var många. De var delvis kritiska, delvis positiva, men framför allt skrivna i en god och konstruktiv anda.

Haglund berättade att han efter intervjun skulle rusa iväg till butiken för att handla inför påsken och dotterns treårskalas, där Haglund lovat stå i köket. Senare under torsdagskvällen deltar han i en partiledarutfrågning på finska, kl. 21.05 i Yle TV 1.

Carl Haglund hann inte svara på alla frågor som skickades in. På onsdag fortsätter chattarna på Svenska.yle.fi. Klockan 14 är det statsminister Alexander Stubb som sätter sig vid datorn för att svara på publikens frågor.

Läs hela chatten nedan. Mattias Fagerholm modererade chatten.

Läs också

Val

Nyligen publicerat - Val