Hoppa till huvudinnehåll

”Yrkesskolor borde ha filialer utanför Helsingfors”

Laura Kolbe (C), Edward Krogius (KD) och Ann-Mari Patshijew (Saml.) i radiodebatt.
Laura Kolbe (C), Edward Krogius (KD) och Ann-Mari Patshijew (Saml.). Laura Kolbe (C), Edward Krogius (KD) och Ann-Mari Patshijew (Saml.) i radiodebatt. Bild: Yle/Julie Ebbe ann-mari patshijew

Fler filialer till yrkesskolor i regionen och läroavtal med handledning. Det anser Kristdemokraternaa Edward Krogius om andra stadiets utbildningar i huvudstadsregionen.

I debatten deltar även Laura Kolbe (C) och Ann-Mari Patshijew (Saml.)

Edward Krogius, Kristdemokraterna i Nyland

Edward Krogius (KD), kandiderar i riksdagsvalet 2015
Edward Krogius Edward Krogius (KD), kandiderar i riksdagsvalet 2015 Bild: Yle/Julie Ebbe edward krogius

- Jag tycker att Prakticum räcker i huvudstadsregionen. Det behövs inte en till yrkesskola. Men om kommunen har pengar kunde man öppna filialer på annat håll.

- Utmaningen med läroavtal är att grundskoleelever inte alltid är mogna att ta emot ett arbete. Yrkesskolor förbereder eleverna för arbete och därför behövs utbildningen. Yrkesskolor borde ha mer samarbete med arbetsplatser och utbildade handledare borde följa med hur det går för eleverna på läroavtal. Dessutom måste det skapas förutsättningar att ta emot praktikanter och läroavtalsstuderande.

- Det borde finnas mera förutsättningar för elever att specialisera sig i svenskspråkiga gymnasier.

Laura Kolbe, Centern i Helsingfors

Laura Kolbe (C), kandiderar i riksdagsvalet 2015
Laura Kolbe (C) Laura Kolbe (C), kandiderar i riksdagsvalet 2015 Bild: Yle/Julie Ebbe laura kolbe

- Det är kommunerna som bestämmer över utbildningarna. Men Centerpartiets linje är att garantera att det finns service nära. Kommunerna borde absolut diskutera om man borde grunda fler filialer till yrkesskolor utanför Helsingfors.

- Man pratar mycket om strukturförändringar och om att slå ihop enheter. Det finns fördelar och nackdelar med att slå ihop skolor. Jag är mera intresserad av vad och hur man undervisar.

- När det kommer till läroavtal så har Centern lanserat 2 plus 1, det vill säga två år utbildning och ett år på en arbetsplats. Men våra strukturer är i dag konservativa. Arbetsgivarna borde vara innovativa och man borde komma med mer smidiga lösningar. Det är svårt för unga att få en fastanställning. Politikernas uppgift är att ge en framtidstro och berätta att utbildning ger arbete.

Ann-Mari Patshijew, Samlingspartiet i Nyland

Ann-Mari Patshijew (Saml.), kandiderar i riksdagsvalet 2015
Ann-Mari Patshijew Ann-Mari Patshijew (Saml.), kandiderar i riksdagsvalet 2015 Bild: Yle/Julie Ebbe ann-mari patshijew

- Det lättaste skulle vara att yrkesskolan kunde ha fler filialer. Vi ska satsa på att unga får jobb.

- Jag själv är egenföretagare och läroavtal är väldigt bra. Men inte på det sättet man gör det i dag. Det kostar för mycket att ta in en elev som ännu inte kan någonting. Egenföretagare är för läroavtal, men har man ett litet företag med två personer är det omöjligt att ta in en elev direkt från grundskolan.

- Dubbelexamen, det vill säga både examen från yrkesskola och gymnasium är klokt. Ett yrkesinriktat gymnasium enligt Sveriges modell vore inte en helt dum idé.

Läs också