Hoppa till huvudinnehåll

FN-organ: Ryssland bryter mot mänskliga rättigheter

Spasskajatornet i Kreml
Kreml. Spasskajatornet i Kreml Bild: EPA/KADOBNOV spasskaja

FN:s människorättskommitté kritiserar Ryssland för att inte respektera mänskliga rättigheter. Ryssland uppmanas att häva lagar bland annat om begränsningar i yttrandefriheten och att behandla homosexuella bättre än nu.

I en rapport hänvisar kommittén till hur ryska ultra-nationalister, rasister och nynazister begår våldsbrott, och hur brottsmisstänkta torteras i fängelserna. Många andra brott mot mänskliga rättigheter nämns också.

Kommittén kräver nu att Ryssland tydligt ska fördöma hatpropaganda och våld mot homosexuella.

I rapporten framstår Ryssland som ett land där oliktänkande och alla de som inte följer Kremls vilja trakasseras. Det konstateras att president Vladimir Putins val att förstärkta lagar som begränsar användningen av internet och kontakterna mellan ryska och utländska medborgarorganisationer kan bryta mot FN:s överenskommelser.

Kommittén skriver att det är bekymmersamt att de medborgerliga rättigheterna i Ryssland inskränks med hjälp av lagstiftning.

Ryssland har inte officiellt svarat på rapporten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes