Hoppa till huvudinnehåll

Uppsving för fårnäringen

Fårtacka i profil, i bakgrund lamm och tacka
Efterfrågan på inhemskt och närproducerat får- och lammkött har ökat. Skönt tycker fåruppfödarna. Fårtacka i profil, i bakgrund lamm och tacka Bild: Yle/Sofi Nordmyr lammkött

Chansen att få tag på inhemskt fårkött ökade ifjol när produktionen steg med 9,4 procent.

- Det är bra att efterfrågan ökat, säger lantbrukaren Jonas Nord i Korsholm.

Det betyder ändå inte att fårproducenterna har det riktigt gott ställt. De är fortfarande väldigt långt beroende av stöd från EU.

- Det är bäst att sälja direkt till konsumenten, men det medför en hel del arbete och tid är inget jag har i överflöd av direkt, säger Nord.

Fårbonden Jonas Nord framför inhägnad med får
Jonas Nord har inte fårnäringen som en huvudsyssla men det är en självklarhet för honom att ha får. Fårbonden Jonas Nord framför inhägnad med får Bild: Yle/Sofi Nordmyr fårproducent

Konsumtionen ökade också under fjolåret med 5,8 procent. Ifjol låg konsumtionen av inhemskt lammkött på 46,7 procent av all lammköttskonsumtion i Finland.

Efterlyser högre priser

Fårproducenterna skulle önska sig bättre priser från de stora slakterierna.

- Senast jag sålde till slakteri låg priset på omkring 4 euro kilogrammet men det varierar beroende på vikt- och fettklasser. Ett par euro till skulle vara bra, säger Nord.

För Jonas Nord är fårnäringen inte en huvudsyssla. På gården har han också bland annat highland cattle-kor.

Om Nord skulle ha fårnäringen som huvudsyssla räknar han med att han borde ha 200-300 tackor. I dag har han 80 tackor och just nu ligger antalet lamm på omkring 40 men mer är på kommande.

Närproducerat är tidens melodi

Intresset för att få köpa råvaror direkt av producenten har växt i rask takt de senaste åren. Det innebär bättre priser för producenterna men inte mindre arbete.

I Pedersöre finns ett slakteri som 19 producenter är delägare i för att kunna möta konsumenternas efterfrågan på närproducerat.

Nord är en av delägarna men än så länge går en stor del av hans får och lamm till så att säga normala slakteri. I vår ska han ställa om fårnäringen till ekologiskt.

Nord är tacksam över att EU ger stödpengar, utan det skulle det inte gå runt men det pris producenten får för sin råvara räcker inte.

- Jag skulle vilja att priset för det vi producerar skulle vara större del av kakan.

Läs också