Hoppa till huvudinnehåll

Våren kommer, varför är jag trött?

närbild på äldre kvinna som ser trött ut
närbild på äldre kvinna som ser trött ut Bild: ©iStockphoto.com/Silvia jansen äldre,hypotyreos

Det blir ljusare och varmare ute och människor runt omkring dig vaknar till liv efter vintern. Du känner dig ändå bara tröttare för var dag som går och har svårt att koncentrera dig. Om du känner igen dig lider du kanske av vårtrötthet.

Enligt Markku Partinen, professor i neurologi, kan det vara svårare att somna när dagarnas ljusa perioder blir längre. När vintertiden byter till sommartid och klockorna vrids en timme framåt kan vissa känsliga individer bli påverkade.

– Då är det tillfälligt mörkare än vanligt om morgnarna. Det kan göra att vissa människor känner sig tröttare, säger Partinen.

Näringsepidemiolog Kirsti Uusi-Rasi håller med. Hon tror att människor helt enkelt vakar längre när det är ljust ute.

– Man vakar lite längre eftersom det är ljust ute och det finns många aktiviteter som lockar. Ändå ringer väckarklockan samtidigt som förut och mängden sömn blir för liten, säger Uusi-Rasi.

Undvik dagssömnsfällan

Håll koll på vitaminerna

D-vitamin
Du får D-vitamin från fisk, ägg, mjölkprodukter med vitamintillskott och vissa margariner.

B-vitamin
Mjölk, ägg, kött, inälvor och fullkornssäd innehåller B-vitamin. Gröna grönsaker och frukter innehåller folat som hör till B-vitaminerna.

C-vitamin
Grönsaker, frukter och bär innehåller C-vitamin. Akta dig från att tanka för mycket, eftersom C-vitamin absorberas sämre i fall man får i sig för mycket en längre tid. En och en halv apelsin per dag räcker.

Järn
Rött kött, lever, baljväxer och fullkornssäd innehåller järn. C-vitamin stärker absorberingen av järn från växtriket.

Fleromättade fetter
Feta havsfiskar innehåller rikligt med fettsyror. Ät fisk 2-3 gånger i veckan.

När det blir ljusare ute producerar kroppen mindre melatonin, sömnhormon. När ögonen upplever ljus signalerar de hjärnan om att det är dag och då kan det vara svårt att sova. Våra kroppar är rätt så vana vid att mängden ljus varierar beroende på årstid, men ändå kan det vara svårt att anpassa sig.

– Det kan hjälpa att ha persienner i sovrummet eller något för ögonen så det är så mörkt som möjligt, säger Partinen.

De flesta av oss känner oss väldigt trötta om dagarna även om vi har svårt att somna om kvällarna. Hon uppmanar ändå till att undvika långa tupplurar under dagen, eftersom det försämrar sömnkvaliteten om nätterna.

– Om man känner sig alldeles slut kan man ta en kort tupplur. Men det bästa vore att gå ut på en promenad eller liknande, istället för att sitta och titta på TV hela kvällen, säger Uusi-Rasi.

Det är också viktigt att ta små pauser på jobbet, då man går ut och tar lite frisk luft eller helt enkelt bara stiger upp ett tag. Uusi-Rasi menar att det är det effektivaste sättet att hållas pigg på arbetsplatsen.

Energi från motion

Båda experterna anser att det bästa sättet att bli pigg är att röra på sig. Enligt Partinen kan lätt motion underlätta insomningen om kvällarna.

– Det behöver inte vara något särskilt tungt. En promenad efter jobbet kan räcka, säger Uusi-Rasi.

Det är också viktigt att fördela sitt kaloriintag jämt under dagens gång. Man blir väldigt trött av att äta oregelbundet eller fel slags mat.

– Sötsaker kan kännas lockande men de ger bara tillfälligt välbehag då blodsockret skjuter i skyarna. Det dalar ner lika snabbt och så är man ännu tröttare än förut. Det gäller att fördela målen rätt och äta en frukt i stället för choklad, säger Uusi-Rasi.

Får du tillräckligt med vitaminer?

I fall du äter mångsidigt och ser till att du får i dig tillräckligt med grönsaker finns det en ganska liten risk för att du lider av någon vitaminbrist. I fall du har en väldigt ensidig kost kan det finnas skäl att äta vitaminer på burk. Uusi-Rasi rekommenderar ändå att försöka fylla vitaminbehoven genom riktig kost.

– Då får man vitaminerna i rätt proportioner. Om du äter vitaminer på burk kan du få för mycket av någon vitamin och det har man ingen nytta av. Att äta mångsidigt räcker, säger Uusi-Rasi.

Något många människor glömmer bort i vardagen är att dricka tillräckligt med vatten. Vätskebrist kan orsaka trötthet och en människa borde i medeltal dricka ungefär en och en halv liter vatten varje dag. Om man svettas mycket under dagens gång stiger behovet.

Läs också