Hoppa till huvudinnehåll

Fem gripna för inblandning i terrorattack i Kenya

Kenyansk militär kontrollerar invånares identiteshandlingar nära universitetet i Garissa.
Kenyansk militär kontrollerar invånares identitetshandlingar nära universitetet i Garissa. Kenyansk militär kontrollerar invånares identiteshandlingar nära universitetet i Garissa. Bild: EPA/DANIEL IRUNGU garissa

Fem personer har gripits misstänkta för inblandning i ett av de värsta terrorattentaten i Kenyas historia.

Det uppger Kenyas inrikesminister Joseph Nkaissery enligt CNN.

Det var i torsdags som terrorgruppen al-Shabaab trängde sig in på ett universitetsområde i staden Garissa och sköt ihjäl 147 människor, de flesta studenter. Därtill skadades åtminstone ett åttiotal människor men siffran kan komma att öka eftersom flera fortfarande saknas.

Attacken utfördes av fyra män som sprängde sig själva i luften efter det drygt 15 timmar långa gisslandramat.

Den kenyanska regeringen har utlovat 200 000 euro i belöning till dem som hjälper myndigheterna att få fast den man som misstänks ha planerat attacken. Den misstänkta ska tidigare ha varit lärare vid det attackerade universitetet och ha koppling till två andra terrorattacker utförda av al-Shabaab, enligt kenyanska medier.

Över 400 människor har dödats av al-Shabaab sedan Kenyas president Uhuru Kenyatta tillträdde 2013, däribland attacken mot köpcentret Westgate i huvudstaden Nairobi i september 2013 då 67 människor dog.