Hoppa till huvudinnehåll

Landslagsdamerna vill inte tänka på pengar

Anna Westerlund i Eerikkilä, 2015
Anna Westerlund bryr sig inte så mycket om pengarna. Anna Westerlund i Eerikkilä, 2015 Bild: Lehtikuva anna westerlund

Inom proffsfotbollen är kvinnans euro inte ens en cent. Trots att de säger sig vara lyckligt lottade hoppas landslagsdamerna på förändring. ”Jag skulle ljuga om jag sa att det inte känns orättvist”, säger målvakten Tinja-Riikka Korpela.

Tio av aderton spelare som samlats i Eerikkilä inför landskampen mot Polen på måndag är utlandsproffs i klubbar som AIK och Bayern München.

Men då Manuel Neuer, Tinja-Riikka Korpelas kollega från det tyska herrlaget, enligt tyska Bild tjänar tio miljoner euro per år kan hon bara drömma om liknande summor.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte känns orättvist, men läget är som det är, inte spelar vi för pengarnas skull, säger Korpela.

Fotboll på marknadsekonomins villkor

Redan nu får damlagen i Champions League bara några promille av Uefas prispengar. Real Madrid vann herrturneringen i fjol och kvitterade ut 57,4 miljoner euro. Att bara nå gruppspelet garanterar ett lag 8,6 miljoner euro. Damvinnaren får 300 000 euro.

I höst ökar herrarnas utbetalningar med 25 procent medan damernas vinstsummor inte justeras – bara antalet lag i turneringen ökar.

Det fick de svenska klubbarnas intresseförening Elitfotboll Dam (EFD) att skriva ett brev till Uefa-presidenten Michel Platini och generalsekreteraren Gianni Infantino där föreningen uttryckte missnöje med beslutet.

– Det rör sig mer pengar i herrfotbollen, publiksiffrorna är högre och sponsorerna fler. Inom damfotbollen blir det hela tiden bättre, nu kan man på riktigt spela som proffs utomlands och förhoppningsvis blir det bättre i framtiden i Finland, säger Korpela.

Spelar för att det är kul

Korpela säger att hon är lyckligt lottad som får spela fotboll på heltid. Också landslagskamraterna Katri Nokso-Koivisto (nu i Ilves, har tidigare spelat i USA, Tyskland och Sverige) och Anna Westerlund (Lillestrøm SK, Norge) är inne på samma linje: De spelar för kärleken till grenen och inte för pengarna.

– Herrarna får ju väldigt mycket pengar, det är inte värt att tänka på det och bli bitter, säger Nokso-Koivisto.

Det var först år 2010 som Uefa började betala ut pengar till damlagen i Champions League. Ännu i dag förlorar många lag pengar på att delta i turneringen

Nokso-Koivisto hoppas att situationen ska bli bättre i framtiden.

– Herrarna tar ju in mer pengar också, så på det sättet förstår man ju det, men ändå …

Anna Westerlund säger att hon gärna skulle tjäna mer, men att det inte är någonting hon strävar efter.

– Sedan när det inte är kul mera kan jag lika bra lägga av oberoende om det är mycket pengar i potten eller lite pengar i potten, säger Westerlund.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport