Hoppa till huvudinnehåll

Titta in i Lovisas hemliga kyrka

Lovisa ortodoxa kyrka, den heliga jungfru Maria Kazanskayas kyrkas klockstapel
Lovisa ortodoxa kyrka med klockstapel, den heliga jungfru Maria Kazanskayas kyrka Lovisa ortodoxa kyrka, den heliga jungfru Maria Kazanskayas kyrkas klockstapel Bild: Yle/Sune Bergström den heliga jungfru maria kazanskayas kyrka med klockstapel

Lovisa ortodoxa kyrka är en sällsynthet. Den är en av tre bevarade fältkyrkor i Finland.

Lovisa ortodoxa kyrka
Lovisa ortodoxa kyrka Bild: Yle/Sune Bergström lovisa ortodoxa kyrka

Lovisa ortodoxa kyrka inte ser ut som en kyrka på utsidan. Alla Lovisabor vet därför inte om att det finns en sådan i staden.

Det berättar pensionerade kulturredaktören Lisa Hovinheimo, som har besökt Lovisakyrkan flera gånger och bland annat skrivit en artikel om kyrkan i det senaste numret av Ikonimaalarilehti.

Kulturredaktör Lisa Hovinheimo
Lisa Hovinheimo Kulturredaktör Lisa Hovinheimo Bild: Yle/Arja Lento ikonkännare

Hovinheimo har hört till den ortodoxa kyrkan i hela sitt liv. Hon är född i Karelen, på ryska sidan av gränsen.

Hon säger att hon själv är en sällsynthet. Hon döptes nämligen i tiderna av en munk i Gamla Valamo kloster vid Ladoga. Hennes far var ryss och hennes mor finländare från Karelen.

Lisa Hovinheimo har alltid intresserat sig för det ortodoxa och för ikoner. Just nu gör hon ett tv-program kring ikoner.

Lovisa ortodoxa kyrka, den heliga jungfru Maria Kazanskayas kyrkas klockstapel
Lovisa ortodoxa kyrka, den heliga jungfru Maria Kazanskayas kyrkas klockstapel Bild: Yle/Sune Bergström den heliga jungfru maria kazanskayas kyrka

Den heliga jungfru Maria Kazanskayas kyrka finns i andra våningen av en kasernbyggnad från 1700-talet vid Östra Tullgatan i Lovisa. Två gånger i månaden hålls gudstjänster där, varannan gång på finska och varannan gång på slaviska.

Kyrkan hör till Kotka ortodoxa församling. Av församlingens omkring 1000 medlemmar bor cirka 200 i Lovisa. Det finns många invandrare i Lovisa och sedan gammalt ryskspråkiga invånare. I tiderna bodde många affärsmän och officerare i Lovisa.

Det finns också en gammal ortodox begravningsplats med många gamla, intressanta gravar.

Lovisa ortodoxa kyrka, den heliga jungfru Maria Kazanskayas kyrkas klockstapel
Lovisa ortodoxa kyrka, den heliga jungfru Maria Kazanskayas kyrkas klockstapel Bild: Yle/Sune Bergström den heliga jungfru maria kazanskayas kyrkas klockstapel

Klockringningen i klockstapeln vid kyrkobyggnaden sköts inte automatiskt som i många kyrkor i Finland utan klockringaren kommer tillsammans med kyrkoherden från Kotka till gudstjänsterna i Lovisa.
Lovisa ortodoxa kyrkas ikonostas
Lovisa ortodoxa kyrkas ikonostas Bild: Yle/Sune Bergström lovisa ortodoxa kyrka

Lovisa ortodoxa kyrka är en såkallad fältkyrka, det vill säga den följde med trupperna under krig sedan 1700-talet. Kyrkan har varit i Lovisa sen 1833 då regementet förlades till Svartholm. Kyrkans ikonostas ser sedvanlig ut men den är i själva verket en flyttbar reseikonostas. Vid behov kan man alltså vika ihop den och ta med den på resan.
Lovisa ortodoxa kyrka, den heliga jungfru Maria Kazanskayas kyrkas ikonostas bakifrån
Lovisa ortodoxa kyrka, den heliga jungfru Maria Kazanskayas kyrkas ikonostas bakifrån Bild: Yle/Sune Bergström ikonostas bakifrån

Redan innan kyrkan kom till Lovisa fanns resekyrkan på olika ställen dit man bad en präst komma. Prästen tog då kyrkan - alltså reseikonostasen - med sig med hjälp av två hästar och en kärra.

Det finns bara några kyrkor i Finland och Ryssland som har reseikonostaser. Också i presidentslottet i Helsingfors fanns i tiderna ett ortodoxt kapell med en reseikonostas. Den finns nu bevarad i nationalmuseet.

Lovisa ortodoxa kyrkas sällsynta bibel från år 1789
Lovisa ortodoxa kyrkas sällsynta bibel från år 1789 Bild: Yle/Sune Bergström liturgibok

I kyrkan finns dyrgripar, bland annat en bibel som det bara finns tre exemplar av i världen. De två andra finns i Paris och Moskva. Bibeln från 1789 är sällsynt därför att upplagan förstördes på grund av allvarliga tryckfel.
Lovisa ortodoxa kyrka, den heliga jungfru Maria Kazanskayas kyrkas ikon
Lovisa ortodoxa kyrka, den heliga jungfru Maria Kazanskayas kyrkas ikon Bild: Yle/Sune Bergström den heliga jungfru maria kazanskayas kyrkas ikon

Lovisakyrkan har fått sitt namn av den heliga jungfru Maria Kazanskaya. Kyrkosalen pryds därför av en vacker silver- och guldprydd ikon med kyrkans skyddshelgon. En kista täckt med ett tyg föreställande Kristi svepduk flyttas varje påsk till mitten av kyrkorummet.
Kristi svepduk och kista i Lovisa ortodoxa kyrka
Kristi svepduk och kista i Lovisa ortodoxa kyrka Bild: Yle/Sune Bergström kristi svepduk

Kristi svepduk och kista i Lovisa ortodoxa kyrka
Kristi svepduk och kista i Lovisa ortodoxa kyrka Bild: Yle/Sune Bergström kristi svepduk
Lovisa ortodoxa kyrka, den heliga jungfru Maria Kazanskayas kyrkas kyrkotextilier
Lovisa ortodoxa kyrka, den heliga jungfru Maria Kazanskayas kyrkas kyrkotextilier Bild: Yle/Sune Bergström kyrkotextilier

Läs också:

Prästen "bor" i Borgå ortodoxa kyrka under påsken

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland