Hoppa till huvudinnehåll

Araberna i USA känner sig utpekade

Elever vid Khalil Gibran International Academy i Brooklyn
En del av eleverna vid Khalil Gibran International Academy stressas av situationen i Mellanöstern. Elever vid Khalil Gibran International Academy i Brooklyn Bild: Yle / Christian Vuojärvi araber

Det sjuder av verksamhet då Yle Nyheter besöker det amerikansk-arabiska familjecentret i New York. Det arrangeras språkkurser och köerna är långa till de olika servicepunkterna.

Samtidigt kan man skönja att stämningen är tryckt. Händelserna i Mellanöstern har rivit upp de sår som uppstod i USA efter terrorattackerna den elfte september.

- Misstankarna har flammat upp sedan Islamiska Statens frammarsch. Antalet hatbrott mot araber har ökat, bekräftar Lena Alhusseini, VD för Arab American Family Support Center.

Terrordåden i Europa kombinerat med att ett antal amerikaner har försökt ta värvning i Islamiska Staten har lett till att amerikanska araber upplever att de är utpekade. Många känner en konstant gnagande oro över att utvecklingen kommer att eskalera.

- Varje gång något sker tänker vi: "Hoppas det inte var en muslim". Diskrimineringen av araber är verklighet. Det kan handla om att någon säger något olämpligt på gatan. Om något allvarligt sker så kontaktar de oss, berättar Ambreen Qureshi som fungerar som vice-VD för det arabiska familjecentret.

- En arabisk pojke blev misshandlad av en busschaufför för att han talade arabiska och en lärare frågade av sin elev som var klädd i en traditionell jemenitisk scarf om han tänker ansluta sig till Islamiska Staten. Pojken i fråga förstod inte alls varför läraren hade ställt honom den frågan.

Skolan lindrar elevernas stress

En av det amerikansk-arabiska samhällets största framgångar är Khalil Gibran International Academy, USA:s första arabisk-engelska skola. Majoriteten av eleverna har arabiska rötter och många av dem har påverkats av det senaste årets händelser i Mellanöstern.

- Skolan lindrar elevernas stress. Då kan de låta bli att tänka på släktingarnas öde. En del av våra elever är skärrade, medger engelskläraren Fariha Munir.

I medlet av mars blev det ett ramaskri i New York då en skola beslöt att trohetseden till den amerikanska flaggan skall läsas upp på arabiska i samband med den internationella veckan för främmande språk. Vid Khalil Gibran har man svårt att förstå varför det väckte en sådan uppståndelse.

- Vi säger exakt samma sak men på ett annat språk och vi respekterar den amerikanska flaggan. Hur kan det vara ett problem, undrar Maxine Lahoumh som är elev vid Khalil Gibran.

Marginalisering kan leda till radikalisering

Varken vid det amerikansk-arabiska familjecentret eller vid Khalil Gibran har man ens hört rykten om personer som övervägt att ansluta sig till Islamiska Staten.

Lena Alhusseini tror att vissa människor lockas av radikala rörelser för att de blivit isolerade i samhället. Vid familjecentret jobbar man hårt för att förhindra att det ska ske.

- Människor som känner sig marginaliserade har ett behov av att ansluta sig till en grupp. Vi kan skatta oss lyckliga över det skyddsnät vi har i form av vårt familjecenter. Vi bygger upp gemenskapen tillsammans och inkluderar precis alla. Alla känner sig delaktiga och alla kan påverka verksamheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes