Hoppa till huvudinnehåll

Ingen nåd för dödsdömda australier i Indonesien

Indonesiens troliga nya president Joko Widodo
President Joko Widodo vägrar bevilja nåd Indonesiens troliga nya president Joko Widodo Bild: EPA/ADI WEDA indonesiens presidentval 2014

En administrativ domstol i Indonesiens huvudstad Jakarta har avvisat två dödsdömda australiers sista försök att överklaga dödsomen.

Det innebär att avrättningen av de två män som dömdes till döden år 2006 för narkotikabrott, sannolikt kommer att verkställas inom kort.

Männens advokater säger att man ännu kommer att vända sig till Indonesiens grundlagsdomstol, men det är oklart om domstolen kan eller vill ta sig an fallet.

11 dödsdömda väntar på avrättning

Sammanlagt väntar 11 dödsdömda narkotikabrottslingar från flera olika länder på att avrättas genom arkebusering.

Fångarna som befinner sig på fängelseön Nusakambangan, kommer från Australien, Frankrike, Brasilien, Filippinerna och Ghana.

Många länder har vädjat till Indonesiens president Joko Widodo om att fångarna ska skonas, men Widodo har hittills vägrat att bevilja dem nåd.

- Andra länder ska inte blanda sig i vår suveränitet att utöva vår rätt, säger Widodo.

Indonesien har stränga straff för narkotikahandel och landet återupptog avrättningar av dödsdömda år 2013 efter en fem år lång paus.

Ansträngda relationer med omvärlden

Relationerna mellan Australien och Indonesien har ansträngts ytterligare av kontroversen kring Myuran Sukumaran och Andrew Chan, som dömdes till döden för att ha försökt smuggla heroin ut ur Indonesien.

Australien har bl.a hotat med att kalla hem sin ambassadör om avrättningarna verkställs.

Både Brasilien och Nederländerna har tidigare kallat hem sina ambassadörer i Indonesien i protest mot att två av deras medborgare avrättades för narkotikabrott nyligen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes