Hoppa till huvudinnehåll

Biblioteken lockar trots mindre resurser

Hangö bibliotek.
Hangö bibliotek. Bild: Yle/Monica Slotte låneböcker

Biblioteken fortsätter att vara populära. I fjol var antalet besök på de allmänna biblioteken i västra och inre Finland nästan elva miljoner. Under de här besöken lånade biblioteken ut över 22 miljoner böcker.

Det har skett en liten minskning både i antalet biblioteksbesök och i antalet lån.

Invånarna i västra och inre Finland besökte i medeltal biblioteken nio gånger och lånade 18 böcker under året.

Det är fortfarande de fysiska böckerna som är populärast vid biblioteken. 90 procent av biblioteksbeståndet är böcker, medan e-böckerna fortfarande håller på att göra entré.

Biblioteken har satsat på att locka besökare bland annat genom att ordna fler evenemang än tidigare. I fjol ordnade biblioteken närmare 6 000 evenemang, så som sagostunder, författarkvällar och konserter. De här evenemangen lockade 155 000 deltagare.

Biblioteken fick mindre nytt material

Nya böcker är mest populära vid biblioteken, men i fjol blev biblioteken i västra och inre Finland tvungna att köpa in mindre nytt än tidigare.

Per tusen invånare skaffade biblioteken 315 nya böcker, lite färre än året innan. Också tidningsprenumerationerna har blivit färre.

Kommunerna i västra och inre Finland använde i genomsnitt 58 euro och 60 cent per invånare på bibliotekstjänster i fjol, men det finns stora skillnader i hur mycket kommunerna valde att satsa på biblioteken.

Biblioteken hade i fjol omkostnader på 71 miljoner euro, vilket är 1,4 procent mindre än året innan.

Läs också